<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lanserer odds på at hun snart er ferdig

Hun har sparket finansministeren, men statsminister Liz Truss selv er også i fare. Rishi Sunak er bookmakernes favoritt som hennes etterfølger.

Publisert 14. okt. 2022 kl. 15.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 349 ord
PÅ VEI UT? Storbritannias statsminister Liz Truss er også i faresonen. Foto: NTB

Flere britiske medier meldte tidligere fredag at Kwasi Kwarteng kom til å få sparken som finansminister etter å ha skapt stor markedsuro med sitt omstridte «minibudsjett».

Like over klokken 14.00 norsk tid kom bekreftelsen fra hovedpersonen selv. Senere har Jeremy Hunt blitt bekreftet som Kwartengs etterfølger.

Samtidig ser situasjonen stadig mer prekær ut også for statsminister Liz Truss, melder Bloomberg , og legger til at konservative parlamentsmedlemmer allerede diskuterer hvordan de skal bli kvitt henne – kun fem uker etter at hun tiltrådte.

Sunak favoritt

Britisk bookmakere er ute med statsministerodds – såkalte «Liz Truss Specials», og Coral tilbyr 3,60 i odds på at Truss er ute av Downing Street før 2022 er omme.

Rishi Sunak, som tapte kampen om partiledervervet mot Truss, er oddsfavoritten hos både Sky Bet og Paddy Power med henholdsvis tre og 3,4 ganger innsatsen. Nyhetsbyrået gjør et poeng av at Sunak i løpet av denne kampen advarte om at Truss ville utløse kaos i markedene med sine finanspolitiske planer.  

Et comeback fra Boris Johnson gir 11 i odds hos Sky Bet og Paddy Power, og den tidligere statsministeren og Tory-lederen anses dermed som en mer sannsynlig Truss-etterfølger enn nåværende regjeringsmedlemmer som handelsminister Kemi Badenoch og utenriksminister James Cleverly.

Underhusets leder Penny Mordaunt og forsvarsminister Ben Wallace er andre ledende Tory-kandidater. 

En klype salt?

Sky Bet holder Labour-leder Keir Starmer som nestfavoritt til å ta over som statsminister, men samtidig antyder bookmakerens odds at neste valg ikke vil gå av stabelen før 2024 – noe som gjør ham en mindre sannsynlig etterfølger om Truss skulle falle i løpet av de neste dagene eller ukene.

Bloomberg bemerker at odds på politikk bør tas med en klype salt, siden de i markedstermer gjenspeiler småinvestorers syn og ikke synet hos profesjonelle politiske analytikere. Dog kan oddsene gi hint om at britene begynner å tvile på hvilke evner Truss har til å lede Storbritannia og om De konservative kan gå inn og beskytte partiet mot nye fall i tilliten blant folket.