<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mange vil ha Boris Johnson tilbake i Downing Street

Boris Johnson returnerer når Tory-partitet skal velge nye partileder, mange vil ha Johnson tilbake i Downing Street. Rishi Sunak er likevel favoritt med flest stemmer. 

  Publisert 23. okt. 2022 kl. 09.52
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 417 ord
  REISER HJEM: Tidligere statsminister Boris Johnson skal ha flydd tilbake til Storbrittania, da han vurderer å stille til statsminister igjen.  Fotot: Dreamstime

  Etter Liz Truss gikk av som statsminister etter bare 44 dager er det usikkerhet knyttet til hvem som skal komme vinnende ut som ny partileder av Tory-partiet. 

  Mange vil ha Boris Johnson tilbake som statsminister og Johnson skal ha flydd tilbake til Storbritannia etter ferie i Kariben. Selv har ikke Johnson uttalt seg offentlig om et ønske for å prøve seg på sin tidligere jobb.

  Tanken om å ha Johnson tilbake til en sentral rolle i politikken er et polariserende tema for mange i det konservative partiet, som er splittet etter å ha vitnet fire statsministere på seks år. 

  53 av de 357 parlamentsmedlemmene i Det konservative partiet har til no stemt på Johnson, ifølge BBC.

  TILBAKE: Jacob Rees-Mogg ønsker Boris tilbake som statsminister. Foto: Skjermdump fra 23.10.2022

  Johnson er fortsatt under granskning etter fester i representantenes hus som skal ha brutt nedstengningsregler under pandemien. 

  Næringsminister Jacob Rees-Mogg har gått ut på Twitter og sagt at han støtter Johnson i flere utsagn. 

  Også tidligere forsvarsminister Ben Wallace har den tidligere statsministeren som favoritt. Johnson har dermed støtte fra minst to medlemmer av den tidligere regjeringen. 

  Sunak er favoritt

  På tross av at flere tidligere medlemmer av regjeringer støtter Johnson velkommen tilbake som partileder, blir Rishi Sunak trukket frem som favoritt til stillingen. 

  FAVORITT: Rishi Sunak, tidligere finansminister Storbritannia er favoritt i løpet som ny leder for det konservative partiet. Foto: Bloomberg

  Sunak har bakgrunn som finansminister i Boris Johnson sin regjering. Han fikk ministerposten i 2020 etter å ha vært statssekretær i finansdepartementet i et år.

  I sommer kjempet den tidligere finansministeren i flere uker mot Liz Truss om ledervervet i partiet. Han var en av de som advarte mot den økonomiske politikken til Truss. 

  128 av de 357 parlamentsmedlemmene i Det konservative partiet har til no stemt på Sunak, en dag før nominasjonene stenger, ifølge BBC. 

  Søndag morgen gikk også nåværende statminister i Nord Irland og Brexit-alliert, Steve Baker ut og erklærte sin støtte til Rishi Sunak.

  – Boris ville vært er garantert katastrofe, spesielt på grunn av den pågående granskningen av «partygate», sier Steve Baker til BBC

  Penny Mordaunt på tredjeplass

   Tidligere forvarsminister Penny Mordaunt var den første til å uttale et ønske om å bli den neste lederen av det konservative partiet. 

  Hun er også godt posisjonert som mulig avtaker. Fredag ettermiddag bekreftet hun at hun stilte som kandidat.

  21 av 357 representanter stiller seg bak henne i lederkampen. 

  Mordaunt kjempet også om ledervervet i sommer, hvor hun kom på topp tre. Nylig fikk hun stor oppmerksomhet da hun stilte i underhuset i steden for Truss for å svare på spørsmål om den økonomiske uroen i landet.