<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pentagon: Russland utgjør den mest akutte trusselen

Russland utgjør den mest akutte trusselen for USA, mens Kina utgjør den største utfordringen på sikt, mener Pentagon.

Publisert 27. okt. 2022 kl. 18.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 192 ord
TRUSSEL: Pentagon ser på Russland som den mest akutte trusselen mot USAs sikkerhet, men mener Kina utgjør den mest langsiktige utfordringen. Foto: NTB

Torsdag la Pentagon fram et oppdatert strategidokument for det amerikanske forsvaret.

– Kina utgjør den største konsekvensmessige og systemiske utfordringen, mens Russland utgjør mest akutte trusler, både mot vitale amerikanske interesser i utlandet og hjemme, heter det blant annet.

Ikke ønskelig

Ifølge Pentagon er en konflikt med Kina «verken uunngåelig eller ønskelig», men landets forsøk på å «dominere nøkkelregioner» og økende press på Taiwan blir sett på som en stor utfordring for USA.

Strategidokumentet anklager videre Kina for systematiske forsøk på å undergrave amerikanske allianser i Stillehavsregionen og for å vise militære muskler og true land i regionen.

Det 80 sider lange ugraderte dokumentet slår samtidig fast at Russlands krigføring i Ukraina er en alvorlig trussel mot USA og deres allierte, og at Moskvas stadig varmere forhold til Beijing gjør bildet enda mer dramatisk.

– De utgjør nå en mer alvorlig trussel, slår Pentagon fast.

Allierte

Sist Pentagon utarbeidet en tilsvarende strategi, var i 2018 under daværende president Donald Trump.

Trump skapte i flere sammenhenger et anstrengt forhold til USAs allierte, noe etterfølgeren Joe Biden forsøker å reparere.

Pentagons nye strategidokument legger da også særlig vekt på allierte lands betydning for forsvaret av USA.

(NTB)