<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vedum om gasskrisen: – Ikke jeg som bestemmer prisene

EU-landene som ber om pristak på gass har misforstått, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Han er tirsdag i Brussel for å møte sine europeiske kolleger.

  Publisert 8. nov. 2022 kl. 10.07
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 220 ord
  FINANSMINISTER: Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB

  EU har i månedsvis prøvd å finne en løsning på de skyhøye gassprisene i Europa, uten hell. Flere land har etterspurt et pristak på gass, men de kan ikke vente seg noen drahjelp fra Norge.

  – Det er nok noen som misforstår litt og tror det er den norske stat som selger gassen. Men det er selskapene som opererer på norsk sokkel som selger gassen til andre europeiske selskaper, sier Vedum.

  – God dialog

  Han er tirsdag i Brussel for å delta på et møte mellom finansministrene fra EU-landene og EFTA-landene Norge, Island, Liechtenstein og Sveits. Der står energiprisene høyt på agendaen.

  – Det er ikke sånn at det er jeg eller statsministeren som bestemmer prisene. Det skjer i forhandlinger mellom parter, understreker Vedum.

  Han legger til at Norge har en god dialog med EU-kommisjonen om gass. Norge er den største gassleverandøren til Europa og har sammen med kommisjonen etablert en arbeidsgruppe som skal se på tiltak for å stabilisere prisene.

  – Det betyr enormt mye for Europa at vi er en så tung gassleverandør, sier finansministeren.

  Mener EU-regler er for strenge

  Vedum skal senere tirsdag møte finanskommissær Mairead McGuinness og økonomikommissær Paolo Gentiloni. Der vil han be om endringer i EU-reglene for statsstøtte og praktiseringen av differensiert arbeidsgiveravgift.

  – Vi mener det blir praktisert for strengt og at det rammer en del bedrifter, spesielt i Nord-Norge, sier Vedum.

  (NTB)