<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DNB Markets om mellomvalget: – En låst situasjon

Markedsreaksjonene på mellomvalget i USA har så langt vært lunkne, men DNB Markets ser spesielt på én person som potensielt kan ha stor påvirkning.

Publisert 09:34 9. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 345 ord
UTFORDRER: Ron DeSantis, som er guvernør i Florida, gjorde det svært bra i mellomvalget. Veien hans videre kan ha betydning for markedene. Bloomberg

For øyeblikket telles stemmene fra mellomvalg i USA, og det er langt jevnere mellom partiene enn ventet på forhånd. 

«Det virker ikke som at det blir en like stor seier, eller "rød bølge" til republikanerene som det mange ventet. Representantenes hus ligger an til å bli tatt over av republikanerne, men i Senatet er det større usikkerhet om hvem som vil ende opp med majoriteten», skriver valutaanalytiker Ingvild Borgen i DNB Markets.

Ved 9-tiden onsdag morgen leder demokratenes kandidat i Senatet i de viktige vippestatene Georgia, Wisconsin, Arizona og Nevada.

«Det var ventet at republikanerne skulle ta over majoriteten også der, men stemmene så langt viser at demokratene har gjort det bedre enn ventet i mange av de såkalte vippestatene», skriver Borgen videre.

Lunken markedsreaksjon

Det er foreløpig uvisst om USA får en delt Kongress, eller en som er fullstendig kontrollert av republikanerne.

«Uansett ser det lite sannsynlig ut at demokratene beholder kontrollen over hele Kongressen, og dermed vil man uansett få en ganske låst situasjon, ettersom Det hvite hus fortsatt kontrolleres av demokratene, altså president Joe Biden», skriver Borgen, og legger til at presidenten har vetorett mot lovendringsforslag fra Kongressen.

Usikkerheten i mellomvalgets utfall kan forklare den så langt lunkne markedsreaksjonen på valget, mener DNB-analytikeren. Men en eventuell debatt om det såkalte gjeldstaket i landet kan få store bivirkninger.

«USA har underskudd på budsjettet og handelsbalansen, og må låne penger i markedet for å få budsjettet til å gå rundt. Stadig må de øke grensen for hvor mye de kan låne, og når minst ett av underhusene i Kongressen kontrolleres av et annet parti enn presidentens er det ofte duket for debatt om dette».

Trump-utfordrer vekker oppsikt

Borgen trekker også frem en mer langsiktig konsekvens for markedene: Ron DeSantis, som er guvernør i Florida, gjorde et svært godt valg.

DeSantis er sett på som tidligere president Donald Trump sin største utfordrer i Det republikanske parti.

«Det at han gjorde det enda bedre enn ventet, antyder at han kan gjøre det bra også i et presidentkandidat-race mot Trump», mener Borgen.