<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jens Rugseth flytter til Sveits

Jens Rugseth flytter til Sveits på grunn av økte skatter. 

  Publisert 29. nov. 2022 kl. 12.07
  Oppdatert 30. nov. 2022 klokken 10.28
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 259 ord
  TIL SVEITS: Investor og gründer Jens Rugseth. Foto: Siv Dolmen

  Link Mobility-gründer Jens Rugseth har flyttet til Luzern i Sveits, ifølge DN.

  Flyttingen skyldes økt formuesskatt, økt utbytteskatt og lavere rabatt på aksjer. 

  – Vi har foreløpig leid oss en leilighet, men kommer nok til å kjøpe noe i området etter hvert, sier han til avisen.

  Rugseth har en formue på 2,35 milliarder kroner, ifølge Kapital. Det gjør ham til den 202. rikeste nordmannen på bladets liste over Norges 400 rikeste. 

  Han forteller at det koster ham opp mot 40 millioner kroner i året å betale formuesskatten.

  Enda en riking har flyttet til Sveits
  – Enda en riking har flyttet til Sveits, Jens Rugseth. En god investor. Tech-investor. Nå er det en hver dag, ja. Det er ganske mye og det er faktisk mer enn jeg drømte om at det skulle bli. Det akselerer og folk begynner å regne på og tenke på hva som foregår. Og det har med budsjettet å gjøre, sa Trygve Hegnar. Han la til at mange regner på det og at de regnstykkene ikke er gode. – De regnstykkene blir faktisk verre og verre. For noen år siden var utbytteskatten 31 prosent. Så ble den satt opp en gang, og så for annen gang og nå er den 37,84 prosent, sa han og forklarte at de pengene må de hente i selskapet. – De færreste har de pengene i en binge i kjelleren. De må hente pengene i selskapet. En del politikere, blant annet i SV, har enda ikke forstått det, at man må hente pengene i selskapet, gjentok Hegnar. – Det er ikke bra, sa han og viste til at Jens Rugseths prosjekter fremover kanskje vil bli dominert i Sverige eller andre land i Europa, og at han ikke blir like aktiv i Norge som før.

  – Vi sitter jo ikke med den type penger på bok, og må enten låne, selge aksjer eller ta utbytte fra selskapene våre. Lån er uaktuelt, selge aksjer i dagens børsklima er vanskelig og smertefullt. Det eneste realistiske er utbytte fra selskapene våre, sier han videre til DN.

  Formuesfall

  I 2018 ble Link Mobility kjøpt opp av av Abry Partners for 3,4 milliarder kroner, og gründeren kom godt ut av det. Gjennom Karbon Invest sitter Rugseth fortsatt på en betydelig eierandel i selskapet, samt større eierposter i Crayon og softwareselskapet Sikri. 

  Nylig hentet Sikri, som Rugseth er styreleder og største eier i, friske penger for andre gang i år.

  Et tøft år på børsen har derimot redusert Rugseths formue betydelig. Den falt med rundt 20 prosent i fjor. 

  I sommer fortalte Rugseth Finansavisen om hvordan han og hans virksomhet ble rammet av økt inflasjon, økte renter og uro i aksjemarkedene:

  – Vi har et papirtap i milliardklassen, men jeg sover godt om natten. Verdiene kommer tilbake. Skattemyndighetene, derimot, vil få mye mindre formuesskatt fra meg for 2022. Det er jo en liten trøst, sa han den gang.

  Nordea-topp om flytteboomen:

  Nordea-topp om flytteboomen: – Tror ikke det har gått opp for folk
  25.11.2022 – Det bekymrer oss, sier Torsten Østensen, leder for Private Banking og Asset Management i Nordea Norge, om antallet formuende nordmenn som enten flytter eller vurderer å gjøre det. Vi snakker om hva som gjør at flere er i tenkeboksen, hvordan folk plasserer pengene sine om dagen og hvorfor private banking-segmentet er i så mye vekst i Norden.