<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strammer inn exit-skatten umiddelbart

Regjeringen og SV vil stramme inn på utflyttingsskatten. Endringen gjelder fra og med i dag.

Publisert 29. nov. 2022 kl. 18.13
Oppdatert 30. nov. 2022 klokken 10.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 402 ord
Statsminister Jonas Gahr Støre. Rodrigo Freitas

Tirsdag kom regjeringen og SV til enighet om statsbudsjettet for 2023. 

Regjeringen og SV strammer inn reglene for utflyttingsskatt for rike nordmenn som tar med seg formuen til utlandet. Dette skal gjøres ved å stramme inn to skattehull.  

– Partiene er enige om en tøffere utflyttingsskatt for skatteflyktninger, hvor endringer som opphever dagens tidsbegrensing på fem år, sørger for at utflyttingsskatt også gjelder ved overføring av aksjer til nær familie i utlandet, heter det.

Enda en riking har flyttet til Sveits
– Enda en riking har flyttet til Sveits, Jens Rugseth. En god investor. Tech-investor. Nå er det en hver dag, ja. Det er ganske mye og det er faktisk mer enn jeg drømte om at det skulle bli. Det akselerer og folk begynner å regne på og tenke på hva som foregår. Og det har med budsjettet å gjøre, sa Trygve Hegnar. Han la til at mange regner på det og at de regnstykkene ikke er gode. – De regnstykkene blir faktisk verre og verre. For noen år siden var utbytteskatten 31 prosent. Så ble den satt opp en gang, og så for annen gang og nå er den 37,84 prosent, sa han og forklarte at de pengene må de hente i selskapet. – De færreste har de pengene i en binge i kjelleren. De må hente pengene i selskapet. En del politikere, blant annet i SV, har enda ikke forstått det, at man må hente pengene i selskapet, gjentok Hegnar. – Det er ikke bra, sa han og viste til at Jens Rugseths prosjekter fremover kanskje vil bli dominert i Sverige eller andre land i Europa, og at han ikke blir like aktiv i Norge som før.

Innstramningene gjelder fra og med i dag, 29. november 2022, ifølge VG, og partiene skal i tillegg utrede exit-skatt. 

  • Den såkalte femårsregelen oppheves. Det betyr at utflytningsskatten ikke lenger vil falle bort fem år etter utflyttingen for de som heretter flytter ut.
  • Overføring av aksjer til alle nære slektninger som er bosatt i utlandet vil utløse utflyttingsskatt. Tidligere gjaldt dette bare kun dersom man overførte aksjer til ektefelle bosatt i utlandet.

Så langt i høst har titalls rike nordmenn flyttet til skattegunstige land som Sveits. I september flyttet Kjell Inge Røkke til Sveits, noe som gjorde at han sparer rundt 360 millioner kroner i årlig formuesskatt.

76 prosent vil få lavere eller uendret skatt

Skattegrepene regjeringen har tatt fører også til at tre fjerdedeler av befolkningen vil få lavere eller uendret skatt til neste år.

– Rundt 76 prosent av befolkningen vil få lavere eller uendret skatt sammenlignet med i år når vi går inn i 2023, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

En person som tjener rundt 600.000 kroner vil da få cirka 2.000 kroner i lavere skatt, sier han.

– Og så gjør vi mange enkeltgrep som treffer brede lag. Vi justerer barnetrygden, vi sørger for det vi gjør på SFO, makspris i barnehage – mange grep som treffer vanlige arbeidsfolk rundt omkring i hele Norge, sier Vedum ifølge NTB.

Viktige punkter i budsjettet

  • Senterpartiet fikk gjennomslag for større kutt i drivstoffavgiftene enn planlagt, som nå vil reduseres med nesten 1,5 milliarder kroner, ifølge NTB.
  • Studiestøtten økes med 5.400 kroner for fulltidsstudenter. Økningen gjelder fra studieåret 2023-2024.
  • Personer på arbeidsavklaringspenger (AAP) og dagpenger vil få en økning i barnetillegget, samt en 50 prosent økning i støtte til beboere på asylmottak.
  • Utlysninger av letelisenser for olje og gass, som kalles 26. konsesjonsrunde, utsettes ut 2025, en seier for SV.

  • Minstepensjonistene får 4.000 kroner ekstra i året, mens mottakere av minstesatsen for uføre får 3.000 kroner ekstra. I tillegg blir bostøtten økt på grunn av de høye strømprisene, ifølge NTB.

  • 50 prosent tannlegerabatt for dem mellom 23 og 26 år,