<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mot coronarally i kryptovalutaer

Pengetrykking, digitalisering og teknologiutvikling vil sende kryptovalutamarkedet gjennom taket. Den politiske risikoen i aktivaklassen er imidlertid betydelig, og vil øke radikalt ved masseadopsjon.

  Publisert 17. mai 2020 kl. 19.13
  Oppdatert 19. mai 2020 klokken 18.48
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 694 ord
  HØY RISIKO: Bitcoinkursen har steget 31 prosent siden årsskiftet.  Foto: Lucy Nicholson

  Kryptovalutaene fikk også smake pisken under coronapanikken i mars. Mye av det tapte har imidlertid blitt gjenvunnet, og med en oppgang på 31 prosent hittil i år kan få plasseringer skilte med en bedre utvikling enn bitcoin.

  I det store bildet vil coronaepidemien fremskynde det neste rallyet i kryptovalutamarkedet. For det første vil overgangen fra fysiske til digitale betalingsmetoder akselerere. Hvem vil ha noe med smitteinfiserte sedler og mynter å gjøre i disse tider?

  Aktivainflasjon

  Dernest eser nå pengemengden kraftig ut verden over som en følge av stimulansetiltakene. Dette vil i første omgang lede til en generell aktivainflasjon. 

  Det er ikke bare kryptovalutaer som vil nyte godt av det, men også børsen.

  Derfor tipper jeg vi ser nye toppnoteringer i aksjemarkedet innen 12–24 måneder. Hvor raskt det skjer, avhenger av coronaepidemien. Får vi en vaksine mot slutten av året, kan 2021 bli et boom-år både på børsen og i økonomien.

  Det finnes imidlertid ingen gratis lunsj. Når arbeidsløsheten har kommet ned og den ledige kapasiteten i næringslivet er absorbert, vil regningen for all pengetrykkingen komme i form av et inflasjonsutbrudd. Vi kan være der allerede om to år.

  Når prisstigningen skyter fart, vil festen på børsen og i obligasjonsmarkedet arresteres av stigende nominelle renter. Den vil imidlertid fortsette og bli enda mer høylytt i inflasjonssensitive aktiva som råvarer, gull og kryptovalutaer.

  Viktig forskjell

  I etterkant av finanskrisen trykket sentralbankene også mye penger uten at det ble inflasjon. Hva gjør det annerledes denne gangen?

  Hovedforskjellen at det på 2010-tallet kun var basispengemengden som økte kraftig, mens utviklingen i brede og mer reelle mål som M2 var høyst avdempet.

  I dag øker både basispengemengden og den brede pengemengden markant. Dette skyldes både at sentralbankene opptrer langt mer aggressivt, men også at finanspolitikken understøtter samtidig som banksystemet er velfungerende.

  Brukervennligheten øker

  En tredje medvind for kryptovalutamarkedet er teknologiutviklingen. Brukervennligheten øker jevnt og trutt, og det gjør at adopsjonen og dermed kursene går opp over tid.

  Hver dag kommer det nye brukere av bitcoin. Mange av dem er småsparere fra Latin-Amerika og Afrika hvor tilliten til den lokale valutaen og bankene er frynsete med god grunn.

  Hvor høyt kan bitcoinkursen gå? Dersom vi legger til grunn at verdien av alle utestående bitcoin skal bli lik en tiendedel av verdens gullbeholdning, må kursen mer enn femdoble seg. 

  Med andre ord er risikoprofilen fortsatt asymmetrisk og i favør av oppsiden.

  To farer

  Bitcoin står imidlertid overfor to eksistensielle trusler. 

  Den første er at den blir disruptert av andre og bedre kryptovalutaer. «Proof-of-work» er kjerneteknologien til bitcoinblokkjeden. Denne er ekstremt sikker, men dessverre lite miljøvennlig grunnet et skyhøyt strømforbruk.

  Den nest største kryptovalutaen, ethereum, skal etter planen oppgradere sin teknologi fra «proof-of-work» til «proof-of-stake» i år. Dette vil ikke bare lede til en drastisk nedgang i strømforbruket, men også økt hastighet. Blir oppgraderingen vellykket, kan ethereum utfordre bitcoins dominere stilling.

  Den andre faren gjelder hele kryptovalutamarkedet. 

  Når teknologien og brukervennligheten blir så god at det leder til masseadopsjon, tipper jeg politikerne våkner opp, vifter med det røde flagget og kriminaliserer bruk av kryptovalutaer som ikke er myndighetskontrollerte.

  Årsaken er at muligheten til å trykke penger, overvåke transaksjoner og konfiskere verdier er sentral for enhver nasjonalstat. Myndighetene vil neppe tillate at Facebooks libra eller eierløse blokkjeder som bitcoin utkonkurrerer nasjonale valutaer.

  Kina leder an

  Etter hvert som teknologien blir moden, vil sentralbankene trolig overta stafettpinnen og rulle ut sine egne digitale valutaer. 

  Her kan nevnes at Kina for en måned siden startet uttestingen av en krypto-yuan i fire byer. Målet er at denne skal ha full funksjonalitet innen 2022.

  Kina har store incentiver for å lage en digital yuan som kan oppbevares og overføres verden over uten bruk av banker. Årsaken er at landet i dag er avhengig av det USA-kontrollerte, globale betalingssystemet Swift for å gjennomføre handel med utlandet. 

  Det gjør landet sårbart overfor vestlige sanksjoner, en strategisk svakhet som er uakseptabel for kommunistpartiet.

  Dovre-porteføljen

   
  Selskap Sist uke Anbefalt Totalutvikling
  Komplett Bank 3,0% 08.05.2020 3,0%
  Photocure −0,7% 03.04.2020 11,0%
  Gentian Diagnostics 1,7% 13.12.2019 −3,3%
  Zalaris −5,3% 14.02.2020 7,5%
  Bonheur 7,3% 08.04.2020 26,0%
  Self Storage Group −2,3% 08.04.2020 4,2%
  Kursene er satt fredag klokken 12..
  Porteføljeavkastning sist uke: 0,6%
  Hovedindeksen sist uke: −3,2%
  Dovre-porteføljen hittil i år: −24,8%
  Hovedindeksen i samme periode: −19,9%
  Dovre-porteføljen i 2019: 37,7%
  Hovedindeksen i samme periode: 17,4%
  Dovre-porteføljen i 2017: 42,3%
  Hovedindeksen i samme periode: 19,1%
  I henhold til markedsmisbruksdirektivet kan mer informasjon om de omtalte selskapene fås ved å kontakte Dovre Forvaltning. Dovre Forvaltning er et forvaltningsselskap og kan ha posisjoner i omtalte selskaper på vegne av våre fond eller kunder.
  Tom Hauglunds Hauglund-porteføljen erstattet Dovre-porteføljen i perioden juni til desember 2018.