<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjokkfrost kan føre til fransk vinkrise: – Det var som om vinteren kom på våren

Kraftig frost i Frankrike denne uken har ført til at vinproduksjonen i noen områder kan falle opp mot 90 prosent.

    Publisert 10. apr. 2021 kl. 16.16
    Oppdatert 10. apr. 2021 klokken 16.18
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 210 ord
    SJOKKFROST: En fransk vinprodusent prøver å redde avlingene sine under det kalde været i Frankrike denne uken. Foto: NTB

    Knopper og blomster har blitt kraftig skadet etter at temperaturer i Frankrike falt ned mot -7 grader. I noen områder kan produksjonen falle med så mye som 90 prosent, skriver Financial Times

    – Det var som om vinteren kom på våren, sier Didier Delagrange til Financial Times. Familien til Delagrange har drevet vinproduksjon i Volnay i Burgund i hele syv generasjoner.

    – Det var betydelige skader på plantene, men vi har ikke full oversikt, sier Delagrange og legger til: 

    – Chardonnayen er mest påvirket, siden skuddene var mer avanserte. 

    – Lite høsting i 2021

    Rundt halvparten av alle drueplantene i Burgund har blitt skadet, i følge lokale produsenter. I Chablis falt temperaturen så lavt som -7 grader – og 90-95 prosent av plantene kan bli tapt. 

    – Det kommer til å bli lite høsting i 2021. Det var en vinterfrost, ikke en vårfrost, sier vindyrker Thierry Mothe fra Chablis til Financial Times. 

    Selv i Bourdeaux, sør-vest i Frankrike, kan bønder melde om skader på planter. Alt fra aprikos, fersken og nektariner skal ha blitt skadet. For mange bønder kan dette ha alvorlige konsekvenser for inntektene.

    – Dette er en helt eksepsjonell situasjon. Tapene er substansielle, og er an av de verste de siste tiårene, sier Julien Denormandie, landbruksminister i Frankrike, og annonserer at en landbrukskrise vil bli erklært.