<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Historisk stort fall i stålproduksjonen

Aldri før har stålproduksjonen falt så mye som den gjorde i august. 

Publisert 19. sep. 2021 kl. 10.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 353 ord
DRAMTATISK FALL: Analytikere i Braemar ACM mener blant annet at den enorme gjelden blant eiendomsutviklere i Kina har bidratt til at den kinesiske stålproduksjonen har stoppet opp.  Foto: Bloomberg

Kina melder om det er største fallet noensinne i den månedlige stålproduksjonen da den falt med over 12 prosent i august, til 83,2 millioner tonn. Det er den største nedgangen på årsbasis siden finanskrisen, ifølge meglere fra Braemar ACM.

Målt i volum var fallet på 11,6 millioner tonn det største produksjonsnedgangen noensinne, skriver Splash247. Fallet i den kinesiske stålproduksjonen er faktisk større en hva verdens neste største produsent produserer totalt i løpet av en måned. 

Kina er verdens klart største produsent av råstål, og i juli produserte landet 86,8 millioner tonn. Men også det var en nedgang på 8,4 prosent fra samme periode i fjor, men fortsatt nesten ni ganger så mye som Tyskland, som var verdens nest største stålprodusent i juli med 9,8 millioner tonn. 

Kina strammer inn

«I løpet av første halvår klarte ikke myndighetene å nå målene om en flat produksjon i forhold til 2020, men i løpet av de seneste par månedene har kuttene i kapasiteten vært langt mer aggressive enn vi forventet», bemerket Braemar ACM i en oppdatering på torsdag. Meglerhuset påpekte også hvordan jernmalmprisene hadde sunket til nye bunnrekorder den senere tiden.

 Den restriktive poltikken for varer, og spesielt stålmarkedet, ble tatt opp i en nylig oppdatering om tørrlast fra BIMCO (Baltic and International Maritime Council):

«Etter sterk vekst i første halvår, synes den kinesiske regjeringen å være ivrig etter å stramme ned på stål og annen tung industri for å begrense utslippene. Et stort spørsmål er hvor strengt disse tiltakene vil bli håndhevet, og om de vil begynne å begrense økonomisk vekst».

Svakere priser

Ifølge Spash247 har de to største tørrlastvarene som blir importert av Kina når det kommer til volum, jernmalm og kull, begge falt på årsbasis i løpet av årets syv første måneder. 

Fallet i jernmalmprisene har gjort at australske gruveaksjer fortsetter ned. På fredag var Rio Tinto ned 4 prosent, BHP ble svekket med 3,95 prosent, mens Fortescue Metals Group fallet 11,7 prosent.

«Prisfallet er først og fremst knyttet til Kinas kutt i stålproduksjonen. Landet vil avgrense råstålproduksjonen i 2021 på 2020-nivå for å redusere utslipp» sier råvareanalytiker i Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar, til CNBC.