<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hammerfest stanser Nussir-driften midlertidig – aktivistene feirer

Hammerfest kommune gir naturvernerne medhold i at den omstridte driften på gruveområdet til Nussir blir stanset inntil klagesaken er vurdert.

Publisert 1. okt. 2021 kl. 17.06
Oppdatert 1. okt. 2021 klokken 17.49
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 267 ord
DELSEIER: Demonstrantene som har protestert mot gruvedriften i Hammerfest har vunnet det de kaller en viktig delseier. Foto: NTB

Det feires blant aktivistene som de siste månedene har hatt vaktposter som har sperret for gravemaskinene som sto klare til å gå i gang med driften.

Fredag pakket aktivistene ned lavvoen ved vaktposten ved Repparfjorden og hadde en feiring av utviklingen i saken.

– Det er en veldig viktig delseier, og det er akkurat den utsettelsen vi trenger for å ha mulighet til å vinne selve saken, for å få stanset dumping av gruveavfall i sjøen og inngrep i reindriften, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom, til NTB.

Holdt vakt i to måneder

Det har vært omfattende demonstrasjoner mot gruvedriften. Tre naturvernorganisasjoner leverte klage til Statsforvalteren da kommunen i sommer ga Nussir tillatelse til å opparbeide terrenget på Markoppneset.

Nå har kommunen gitt klagerne medhold i at arbeidet må stanses fram til klagesaken er vurdert, melder NRK.

– Vi har sittet og holdt vakt i to måneder siden den første gravemaskinen kom hit. Nå pakker vi ned lavvoen på vaktposten og får bruke tiden vår på å gjøre alt vi kan for å påvirke den nye regjeringen og alle som er valgt inn på Stortinget, sier Woie.

Ingen vei tilbake

Kommunen legger i sin avgjørelse vekt på at det ikke er noen vei tilbake hvis det først er gravd og sprengt i området.

«Størrelsen av tiltaket, og konsekvensene det kan gi for naturmangfoldet, tilsier etter Hammerfest kommunes vurdering at det bør gis utsatt iverksetting inntil klagen er avgjort», heter det i vedtaket om oppsettende virkning.

Gruvedirektør Øystein Rushfeldt vil ikke kommentere saken før de har vurdert vedtaket nærmere.

Kommunen påpeker at vedtaket om oppsettende virkning ikke kan påklages.