<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Desinformasjonen Putin sprer blir stadig mer kynisk

Russlands FN-ambassadør forlot i helgen et møte i Sikkerhetsrådet etter EU-anklager om at landet bruker korn som våpen i Ukraina-krigen.

Publisert 7. juni 2022 kl. 14.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 408 ord
AVVISER EU-ANKLAGER: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

Russlands invasjon av Ukraina har sendt verden inn i en matvarekrise, ikke minst fordi de to krigførende partene står bak rundt 30 prosent av global hveteeksport. Hveteprisene har, ikke overraskende, steget kraftig.

Mandag forlot Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzya et møte i Sikkerhetsrådet etter at Europarådets leder Charles Michel anklaget Russland for å bruke korn som et våpen i krigen. Ordskiftet ble opphetet, slik Wall Street Journal velger å beskrive det.

UTLØSER RUSSISK SINNE: EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell. Foto: NTB

– Angrep kornsiloer i helgen

EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell sår ifølge avisen også tvil om Russlands påstander om at landet ikke hindrer eksporten av korn, og viser til rapportene om at Moskva i helgen angrep Ukrainas nest største kornterminal i den sørlige byen Mykolaiv.

Ukrainas øverstkommanderende i sør hevder at Russland søndag avfyrte krysserraketter fra Svartehavet inn mot Mykolaiv. To raketter skal ha blitt skutt ned, mens andre traff kornsiloer og havnefasiliteter.

«I lys av slike rapporter, blir desinformasjonen spredt av (Russlands president Vladimir) Putin som avleder skyld stadig mer kynisk,» skrev Borrell på Twitter mandag.

61 amerikanere sanksjonert

Putin har tidligere avvist beskyldninger om at Moskva hindrer ukrainsk hveteeksport. Han har sagt at det er opp til Ukraina å fjerne miner fra havner langs Svartehavet, og at Russland er klare for å eksportere ukrainsk hvete via havner landet nå kontroller langs Azovhavet.

UTLØSER RUSSISK SINNE: Europarådets leder Charles Michel. Foto: NTB

Russland har uttrykt vilje til å lette på blokaden hvis sanksjonene løftes, men Ukraina har satt spørsmålstegn ved om dette er noe å stole på. Offisielle talsmenn for USA og Storbritannia var tidlig ute og flagget motstand mot en slik avtale.

Sent mandag sanksjonerte Russlands utenriksdepartement 61 amerikanere – deriblant USAs finansminister Janet Yellen, Delta Air Lines-sjef Edward Bastian og Netflix-sjef Reed Hastings, men uten å spesifisere hva sanksjonene går ut på.

– Russland har eneansvaret

Europarådets Michel hevder ifølge Wall Street Journal at han så millioner av tonn med korn og hvete i containere og skip i havnebyen Odessa for flere uker siden. Samtidig trekker han frem hvordan russiske angrep på transportlinjer og kornlagre hindrer Ukraina i å plante og høste.

– Dette driver opp matprisene, sender folk inn i fattigdom og destabiliserer hele regioner. Russland har eneansvar for matvarekrisen som truer, sier Michel.

Blokaden av ukrainske havner har flyttet kornet over på veier og jernbane mot landets vestlige grenser, eller nedover Donau for å bli lastet om til skip i Romania. Imens jobber Ukraina hardt for å reparere ødelagte jernbaner, veier og broer.