<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Goldman venter kobberrush

Goldman Sachs forventer at etterspørselen snart vil overgå tilbudet, og har plukket ut fire aksjer de mener vil tjene på et slik scenario. 

Publisert 20. sep. 2022 kl. 10.17
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 227 ord
ETTERTRAKTET: Goldman Sachs tror vi får et voksende underskudd av kobber i løpet av de neste årene. Foto: Bloomberg

Goldman Sachs forventer at etterspørselen etter kobber bare vil øke fremover, såpass at tilbudssiden ikke vil klare å holde tritt. Investeringsbanken sett på hvilke selskaper som kan skinne hvis man får underskudd på kobber. 

Ifølge Goldman driver «det grønne skiftet» etterspørselen etter kobber. Samtidig har investeringsbanken merket seg at kobberforsyningen fra godkjente prosjekter vil toppe seg i 2024, men etter det er det ikke noen betydelige kobberprosjekter planlagt før 2027 eller 2028, skriver CNBC.

ANBEFALT: Konsernsjef Don Lindsay og Teck Resources. Foto: Bloomberg

Vanskelig å få lisens

«Selv om tilbudsveksten ser ut til å være dempet fra 2024, vil etterspørselen sannsynligvis akselerere gitt presset mot en lavkarbonøkonomi og økende etterspørsel etter grønt kobber,» skriver Goldman i en rapport fra forrige uke. 

Goldmans kobberaksje

 
  • First Quantum
  • Teck Resources
  • Anglo
  • Oz Minerals

Kobber er en kritisk komponent i elektriske kjøretøy, og blir brukt i batterier, ledninger, ladepunkter og andre ting. I tillegg brukes det også i batterier for energilagring, så vel som for å generere vind- og solenergi.

En annet problem slik Goldman ser det er at det blir stadig vanskeligere for selskaper å få lisenser for å bygge og drive nye gruver. Og ifølge det internasjonale energibyrået tar det rundt 16 år for en ny kobbergruve i snutt å komme i gang. 

«Gitt økende forsiktighet blant miljø- og urfolksgrupper for potensielle negative konsekvenser av gruvedrift på vann, land, biologisk mangfold og utslipp, tilbakeholder/trekker regjeringer i økende grad tilbake lisenser for gruvedrift,» skriver Goldman i rapporten.