<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ureaprisene faller

Prisen for granulert urea fra Egypt faller dobbelt så raskt som i forrige uke.

Publisert 23. sep. 2022 kl. 13.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 351 ord
UREA: Prisene faller denne uken. Foto: Dreamstime

 

Granulert urea fra Egypt er ned 4 prosent til 865 dollar pr. tonn denne uken, etter å ha falt 2 prosent i forrige uke.

I Europa har etterspørselen ifølge Pareto Securities vært liten, selv om bekymringene for den regionale forsyningen vedvarer. ADM Agri noterer at de globale markedene for granulert urea fortsatt er stabile.

Indias etterspørsel for ureaimport er estimert til rundt 2,5 millioner tonn eller mer for levering i slutten av januar, ifølge Profercy. Dermed vil det neste anbudet sannsynligvis komme i oktober, skriver Pareto. Selv om lokale rapporter antyder at et anbud i midten av oktober er mulig, regner flere ifølge meglerhuset med at det vil komme senere.

Videre skriver Pareto at nitratprisene er stabile, med et stramt tilbud i Europa. Ammoniakkmarkedene sies å være balanserte inn i fjerde kvartal på grunn av sterk EU-import. Med europeiske kapasitetsbegrensninger som forventes å vedvare, gitt de høye gassprisene, forventes importetterspørselen fra Nordvest-Europa å forbli solid, mener Pareto.

Pareto anslår at Yaras run-rate EPS er marginalt ned denne uken, til 57 kroner fra 60 kroner, som følge av at både gjødselpriser og gasspriser har holdt seg relativt stabile. Onsdag nedjusterte Nordea Markets sitt kursmål på Yara til 500 kroner fra tidligere 550 kroner. Nordea pekte på at den betydelige volatiliteten i både gasskostnaden og tilgjengeligheten trolig vil innebære en fortsatt usikkerhet, og vil ende med redusert etterspørsel og lønnsomhet for gjødselselskaper.

Ifølge en Reuters-artikkel publisert tidligere i uken, planlegger Yara å stoppe produksjonen ved sin belgiske enhet i løpet av de neste dagene, som en del av en bredere europeisk reduksjonsplan knyttet til de høye gassprisene. Yara sa ifølge nyhetsbyrået i august at de har til hensikt å kutte ammoniakkproduksjonen med 65 prosent og AN-produksjonen med 35 prosent.

Ellers skriver FNs generalsekretær, António Guterres, i en tweet fredag at verden kan gå tom for mat neste år dersom gjødselmarkedet ikke stabiliserer seg. Han sier det er helt nødvendig at alle land fjerner alle gjenværende hindringer for eksport av russisk gjødsel, og at vi må få gjødslet ut på jordene så raskt som mulig.

(TDN Direkt)