<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA vurderer nytt våpen mot Putin

Biden-administrasjonen vurderer å forby russisk aluminium for å ramme Russland ytterligere for invasjonen av Ukraina. Det bidrar til et skikkelig byks i Norsk Hydro-aksjen.

    Publisert 13. okt. 2022 kl. 13.36
    Oppdatert 16. okt. 2022 klokken 10.15
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 340 ord
    FORBUD: Totalforbud mot russisk aluminium vurderes av Biden-administrasjonen.  Foto: Bloomberg

     

    Joe Bidens administrasjon tyr til nye grep for å ramme den russiske økonomien. Nå er det oppe til vurdering om USA skal totalforby russisk aluminium.

    Ifølge Bloomberg vurderes det nå å innføre enten et totalforbud av import, øke tariffene til nivåer som i praksis gir et forbud, eller å sanksjonere den russiske aluminiumsprodusenten Rusal.

    Aluminium har lenge vært beskyttet mot sanksjoner på grunn av hvor stor rolle metallet spiller i alt fra biler og bygninger til mobiltelefoner.

    Traff med forrige spådom – nå spår han ny dobling
    Anders Karlsen i Kepler Cheuvreux drar til noe voldsomt i Stolt-Nielsen og setter kursmålet til 437 kroner. Karlsens kursmål gir en oppside på 90 prosent i shippingaksjen. Carnegie kutter sitt kursmål på Nordic Semiconductor til 152 kroner gjentar hold.

    Drar med seg Hydro

    Nyheten gir også utslag for Norsk Hydro hvor aksjen ble handlet til 61,7 kroner torsdag ettermiddag, opp 7,8 prosent.

    – Bortfall av russisk aluminium vil stramme til markedet ganske bra. For Norsk Hydro er det veldig enkelt, 10 prosent høyere aluminiumspris gir en økning i inntjening pr. aksje på 1,54 kroner, alt annet likt. Aluminiumsprisen steg i går og fortsetter opp i dag, og Hydro-aksjen beveger seg på linje med det, sier analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities til Finansavisen.

    Analytikeren forklarer at eventuelle sanksjoner mot den russiske aluminiumsprodusenten Rusal vil bety at rundt 4 millioner tonn aluminium kan forsvinne fra markedet, tilsvarende om lag seks prosent av globalt tilbud.

    Prisen skyter i været

    Det er også vurdert hos London Metal Exchange om russisk metall skal bli forbudt å handles på børsen. Toppsjefer i både Rio Tinto og Alcoa har uttrykt sin misnøye for at russiske metaller gir uønsket konkurranse.

    Det får store konsekvenser for aluminiumsprisene som torsdag ettermiddag var opp 6 prosent på nyheten. Kjøpere vil dersom et totalforbud blir innført, måtte finne andre alternativer og bortfallet av russisk tilbud gjør at prisene stiger.

    Den amerikanske aluminiumsprodusenten Alcoa steg så mye som 8,6 prosent i førhandelen, men falt tilbake til en oppgang på 2,6 prosent.

    Rusal har tidligere uttalt at sanksjonering av dem vil gjøre at hele det globale metallmarkedet blir ustabilt. Russland er verdens nest største produsent av aluminium, etter Kina. Russisk aluminium står for rundt 10 prosent av importen i USA, og er den tredje viktigste importøren for amerikanerne.

    Det hvite hus har kommentert at alle muligheter holdes åpne og at det ikke er tatt noen avgjørelse ennå.