<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ureaprisene stiger igjen

De globale prisene for granulert urea stiger etter fire uker med fall. 

  Publisert 14. okt. 2022 kl. 14.02
  Oppdatert 14. okt. 2022 klokken 14.03
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 332 ord
  UREA: Prisene faller denne uken. Dreamstime

  Granulert urea fra Egypt er opp 4 prosent til 760 dollar pr tonn denne uken, etter å ha falt 9 prosent forrige uke.

  I Europa har handelen ifølge Pareto Securities vært treg etter den moderate oppgangen i prisene. Meglerhuset peker på at gassprisen har falt med rundt 200 euro pr megawattime siden toppen i slutten av august. Imidlertid er gassprisene fortsatt godt over breakeven-kostnadene selv for de mest effektive produsentene.

  ADM Agri bemerker at prisene på nitrogengjødsel for tiden er stabile, og at de ikke forventes å avta ettersom råvarekostnadene fortsatt er høye.


  Pareto skriver videre at India er tilbake i markedet igjen. Gitt importvolumer så langt og det tidligere kjøpet for under 880 kilotonn urea, forventes India å målsette opp til 1,5 millioner tonn, med forsendelser innen 5. desember. Dette vil ifølge Pareto kreve store volumer fra leverandører i øst, og de som leverer fra Svartehavet og Østersjøen.

  Ifølge Profercys estimater importbehovet for India frem til midten av januar på rundt 3 millioner tonn. Dette innebærer at minst to anbud, og muligens et tredje, kan bli nødvendig, legger Pareto til.  Ifølge en oppdatering publisert tidligere denne uken opprettholder DNB Markets sin kjøpsanbefaling på Yara, og kursmålet på 550 kroner. De poengterer at Yara nå drar nytte av sin diversifiserte forretningsmodell, og bruker ikke-EU-priset naturgass til å produsere ammoniakk, som videre sendes til sine europeiske nitratproduksjonsanlegg og selges på det europeiske markedet hvor flere konkurrenter har måtte stenge produksjonen.

  Yara vil legge frem sin kvartalsrapport torsdag 20. oktober, hvor DNB forventer en ebitda på 718 millioner dollar, som er en halvering på kvartalsbasis – drevet av høye gasspriser i EU. De forventer videre at det vil annonseres et ekstraordinært utbytte på 1,5 kroner pr aksje.

  Pareto anslår at Yaras run-rate EPS er tilnærmet uendret sammenlignet med forrige uke, på 45 kroner, som følge av at både gjødsel- og råvarekostnadene har holdt seg relativt stabile.

  TDN Direkt