<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ureaprisene falt tilbake

Ureaprisene har falt denne uken, etter oppgang uken før.

Publisert 18. nov. 2022 kl. 13.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 362 ord
UREA: Prisene har falt denne uken. Foto: Dreamstime

 

Granulert urea fra Egypt er ned 11 prosent til 558 dollar pr. tonn denne uken, etter å ha steget 7 prosent forrige uke.

I Europa har markedene ligget i dvale i nok en uke, skriver Pareto Securities. Bedre driftsrater, svake internasjonale nitrogenpriser og avtagende nitratpriser har motvirket enhver stor kjøpsinteresse. I USA ble markedet trukket ned blant annet av negativt globalt sentiment, etter stor aktivitet i slutten av forrige uke. I Brasil trakk importørene seg tilbake fra markedet i påvente av anbudsresultatet fra India.

Indias anbud mottok tilbud fra 15 selskaper på totalt 1,95 millioner tonn urea med forsendelse 22. desember. Det faktum at motbud ble utstedt til alle deltagere, betyr ifølge Pareto at India sikter seg inn mot maksimalt tilgjengelig volum. Før anbudet ble et mål på 0,8–1,0 millioner tonn ansett som sannsynlig og volumet som bestilles vil avgjøre Indias sannsynlige tilnærming til ytterligere import.

De europeiske nitratmarkedene er fortsatt svake, men den kraftige nedgangen de siste ukene ser ut til å ha avtatt betydelig og prisene er nå relativt stabile, skriver Pareto videre. Også i ammoniakkmarkedet er sentimentet negativt, med rikelig tilbud og svak etterspørsel fra industrielle kjøpere i Nordøst-Asia.

Kepler Cheuvreux argumenterer i en oppdatering for at et langvarig sterkt kornprismiljø vil holde etterspørselen etter bøndenes innsatsvarer på et høyt nivå. De opprettholder våre gjødselprisforutsetninger, noe som reflekterer sterk etterspørsel etter nitrogengjødsel gjennom 2023 og 2024.

Til tross for ekstraordinær volatilitet i europeiske gasspriser, fortsetter Yara å levere fantastiske resultater takket være sin nitrateksponering og evne til å produsere på eksternt anskaffet ammoniakk, skriver Kepler videre, og viser til at Yaras markedsledende ammoniakktransport- og handelsvirksomhet sikrer ekstern ammoniakkforsyning som kan brukes til å produsere nitrater i Europa. Kepler gjentar sin kjøpsanbefaling på Yara og kursmålet på 560 kroner pr aksje.

Pareto anslår at Yaras run-rate EPS har falt til 80 kroner, som følge av lavere gjødselpriser og høyere gasskostnader.

Ellers skriver Reuters at en avtale som tar sikte på å lette global matmangel ved å hjelpe Ukraina med å eksportere landbruksprodukter fra havner i Svartehavet ble forlenget med fire måneder på torsdag, selv om Russland sier at deres egne krav ennå ikke er ivaretatt.

(TDN Direkt)