<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prisene har falt denne uken

Ureaprisene har falt igjen denne uken, etter oppgangen i forrige uke. Markedene avventer nå nyheter om det neste India-anbudet, ifølge Pareto.

Publisert 9. des. 2022 kl. 13.10
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 464 ord
urea kjemisk gjødsel Dreamstime

 

Etter oppgang forrige uke har granulert urea fra Egypt falt med 3 prosent denne uken, og handles til rundt 548 dollar pr. tonn.

I Europa rapporteres det om små volumer og priser som er stabile til svakere, skriver Pareto Securities. Havnelagrene er angivelig høye i mange områder, spesielt i Nord-Europa, noe som fører til høye lagringskostnader i havnene – som igjen bremser handelen.

Videre skriver Pareto at markedene nå avventer nyheter om det neste India-anbudet. Ifølge Profercy kreves det et anbud med forsendelser i januar, og budet forventes å være i størrelsesordenen 1,2–1,5 millioner tonn, gitt et sterkt innlandssalg. Anbudet var i utgangspunktet ventet i midten av desember, men det er rapportert at det kan være forsinket frem til tidligst 19. desember, med forsendelser i begynnelsen av februar.

Reuters skriver at India nå søker investeringer fra globale selskaper, som følge av at nasjonen sliter med å bygge lagre, og viser til uttalelser fra Indias gjødselminister Mansukh Mandaviya onsdag. India, som importerer opptil 40 prosent av de 50 millioner tonn gjødsel de trenger årlig, er blitt hardt rammet av prisøkningen etter Russlands invasjon av Ukraina.

– Dette er en mulighet for globale selskaper til å investere i India og jobbe med oss på langsiktige strategier. Jeg oppfordrer globale selskaper til å lagre i India for distribusjon, sa Mandaviya under et arrangement. Uten å navngi noen, kritiserte han også selskaper for å danne et kartell som samarbeider om å presse opp gjødselprisene.

Stigende gasspriser har ifølge Pareto satt en stopper for nedgangen i europeiske nitratpriser. Europeiske kjøpere er fremdeles veldig risikoaverse, og de fleste er villige til å godta høyere priser før anvendelse, i stedet for å bygge lager nå. Sentimentet i ammoniakkmarkedet rapporteres fortsatt å være labert, understreket av nedgang i spotaktiviteten.

Pareto anslår at Yaras run-rate EPS denne uken har falt til 25 fra 30 kroner. Urea- og nitratprisene rapporteres å være lavere eller stabile, men gasskostnadene har økt. JP Morgan nedjusterer kursmålet på Yara til 500 kroner pr. aksje, fra tidligere 540 kroner, ifølge Reuters onsdag. Forrige uke nedgraderte Deutsche Bank sin anbefaling på Yara til hold fra kjøp.

Ellers meldte The Mosaic Company tidligere denne uken at de midlertidig har redusert produksjonen ved sin Colonsay-kaligruve i Saskatchewan. Ettersom etterspørselen er svakere enn forventet i andre halvår av 2022, er Mosaics lagernivåer tilstrekkelige til å dekke etterspørselen på kort sikt.

– Vår beslutning om å begrense Colonsay midlertidig gjenspeiler dynamikk på kort sikt og ikke langsiktige forhold i landbruksmarkedet. Avlingsprisene forblir sterke og fortsetter å støtte en sunn bondeøkonomi, sa konsernsjef Joc O'Rourke i Mosaic. Han la til at etter et år med redusert gjødsling tror selskapet at bøndene har insentiver til å maksimere avlingene, noe som bør drive betydelig oppgang i etterspørselen etter gjødsel i 2023.

(TDN Direkt)