<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Meglerhus oppgraderer Rana Gruber

Clarksons Platou oppgraderer det norske gruveselskapet etter at prisen på jernmalm har steget over 30 prosent på halvannen måned. 

    Publisert 16. des. 2022 kl. 10.32
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 284 ord
    OPPGRADERT: Rana Gruber og konsernsjef Gunnar Moe. Foto: Iván Kverme

    RANA

    I en oppdatering fredag kommer det frem at Clarksons Platou oppgraderer Rana Gruber fra nøytral til en kjøpsanbefaling. Samtidig blir kursmålet hevet fra 45 til 54 kroner pr. aksje – det tilsvarer en oppside på litt under 20 prosent. 

    Ifølge meglerhuset er det kinesiske lettelser i covid-restriksjonene som, sammen med støtte for eiendomssektoren, har gjort at jernmalmprisene har gått fra å ligge rundt 80 dollar i ved inngangen til november til å å ligge på nærmere 110 dollar tonnet i dag. 

    «Mens vi på ingen måte tror at gjenåpningen av Kina kommer til å bli en enkel oppgave, uten noen tilbakeslag på veien, er den nye banen til landet positiv for etterspørselsutsiktene etter jernmalm på mellomlang til lang sikt,» skriver Clarksons Platou i oppdateringen. 

    – Avhengig av Kina

    Det norske gruveselskapet har en produksjonskapasitet på rundt 1,8 millioner tonn jernmalmkonsentrat årlig. Men ifølge konsernsjef Gunnar Moe er ikke aktiviteten i stålmarkedet veldig høy om dagen, men det kan endre seg hvis aktiviteten i Kina tar seg opp.

    – Dette markedet er helt avhengig av hva Kina gjør. Derfor er det nok først og fremst covid-lettelsene som trekker jernmalmprisene oppover. Det kan også virke som om det er papirmarkedet, og ikke det fysiske markedet, som bidrar til prisoppgangen, sa Moe da Finansavisen snakket med han i forrige uke. 

    Da Rana Gruber la frem tallene for tredje kvartal i november kunne de vise til en ebitda på 64 millioner kroner, som var en stor forbedring sammenlignet med de 8 millionene de tapte i samme periode i fjor. Justert nettoresultat ble 51 millioner kroner i kvartalet, mens omsetningen endte på 231 millioner kroner – opp fra 197 millioner i samme periode i fjor. .

    Det ble besluttet et kvartalsutbytte på 1,05 kroner pr aksje.