<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flate ureapriser

Etter å ha falt rundt 3 prosent forrige uke, er ureaprisene relativt flate denne uken, på 548 dollar pr tonn.

    Publisert 16. des. 2022 kl. 13.29
    Oppdatert 16. des. 2022 klokken 13.30
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 301 ord
    UREA: Flate ureapriser denne uken. Dreamstime

    I Europa har etterspørselen etter urea for levering i januar tatt seg opp, skriver Pareto Securities. Imidlertid holder de fleste importører seg på sidelinjen, og ventes ikke å foreta seg noe før jul, til tross for høye gasspriser bekymringer for nok en runde med produksjonsbegrensninger.

    Videre skriver Pareto at markedet nå desperat venter på Indias neste ureaanbud, som ventes snart. Tidspunktet er fortsatt ukjent, men skal diskuteres av gjødseldepartementet innen utgangen av uken. Det kom imidlertid ingen guiding fra møtene forrige uke, legger Pareto til.

    Med innenlandsk indisk produksjon lavere enn opprinnelig estimat og sterkt innenlandsk salg, virker et importbehov på 1,2-1,5 millioner tonn ifølge Pareto sannsynlig. Ingen tviler på at et anbud vil bli kunngjort, men de rapporterte tidspunktene varierer.

    Nitratmarkedene utvikler seg ifølge Pareto også flatt, og det ventes ingen endringer før tidlig i januar. Produsentene er ikke under press, etter tidligere salg, samtidig som redusert produksjon av andre gjødselprodukter har frigjort lagerplass for nitrater. Med tanke på dynamikken i ureamarkedene, tilgjengeligheten av produkter i Øst-Europa, produksjonssituasjonen og gasspriser i Europa, forventer Pareto at nitratprisene reetablerer seg i januar.

    Sentimentet i ammoniakkmarkedene er negativt, og ifølge Profercy er det kun rapportert en håndfull spotavtaler. Sentimentet anslås å forbli negativt også i starten av 2023 i de fleste områder utenfor Europa, hvor det ventes nye kapasitetsreduksjoner. I Europa er de fleste produsenter, som Yara og OCI, fortsatt svært avhengige av importert ammoniakksom.

    Reuters rapporterer at en høytstående FN-tjenestemann torsdag uttrykte optimisme rundt forhandlingene for å lette eksporten av russisk gjødsel. Dette for å unngå matmangel neste år. Russland har klaget over at gjødseleksporten ikke ble tatt opp da en avtale om forlengelse av en korneksportavtale fra Svartehavet ble inngått i november.

    Ellers anslår Pareto at Yaras run-rate EPS denne uken har steget noe, til 25 kroner. Gjødselprisene rapporteres å være stabile, men gasskostnadene er lavere.

    (TDN Direkt)