<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mange reiselivsbedrifter helt uten bookinger for høsten

Høstferien nærmer seg, og med pandemien som bakteppe ligger det på ny an til norgesferie. Samtidig står mange reiselivsbedrifter helt uten bookinger for høsten.

Publisert 23. sep. 2020 kl. 06.47
Oppdatert 23. sep. 2020 klokken 06.48
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 534 ord
DIREKTØR I NHO REISELIV: Kristin Krohn Devold. Foto: NTB

Flertallet av alle nordmenn som tar høstferie, pleier å reise utenlands, ifølge Virke Reiseliv.

Over et halvt år inn i pandemien er det imidlertid fremdeles strenge reiserestriksjoner. Med høstferien på trappene håper nå Virke at nordmenn vil børste støv av begrepet «norgesferie», som omtrent ble slagordet for årets sommer.

– Det ser ut som vi får Norge for oss selv denne høstferien, med så godt som stengte grenser, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv til NTB.

– Vi vet at mange hadde strålende opplevelser i Norge i sommer, og vi håper nå folk vil gjøre som de gjorde i juli, besøke overnattingssteder og opplevelsestilbydere landet over, sier hun.

– Bransjen føler stor utrygghet

Likevel har rundt hver tredje reiselivsbedrift under halvparten så mange bookinger i oktober sammenlignet med i fjor, ifølge ferske tall fra NHO Reiseliv.

Andelen som står helt uten bookinger, er på 27 prosent.

– Bransjen føler stor utrygghet for høsten og det kommende året, og bransjen har lave bookingtall fram til jul, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til NTB.

– Vi kan ikke forvente et storinnrykk av utenlandske turister de neste månedene, og kurs- og konferansemarkedet er nærmest dødt. Det er få bedrifter som har booket større møter og konferanser i høst, eller som drar ut og spiser, sier hun.

Mandag denne uken kunngjorde regjeringen at de innfører en kompensasjonsordning for reiselivet på inntil én milliard kroner. Ordningen vil gjelde ut året.

– Så lenge pandemien varer og myndighetene har pålagt næringen restriksjoner, må reiselivet ha hjelp til å overleve. Vi forventer en tilsvarende ordning i statsbudsjettet for 2021 som kommer 7. oktober, sier Krohn Devold.

Må si nei til mange

På Gjendesheim i Jotunheimen, som er Norges største turisthytte, har det vært et krevende år, ifølge vertskap Marius Haugaløkken. Sommeren ble svært rolig, noe som har fortsatt ut i sensommeren.

Han sier at de imidlertid har opplevd en langt større pågang i forkant av årets høstferie enn de normalt gjør.

– Vi har måttet si nei til veldig mange for å kunne overholde smitteverntiltakene, sier Haugaløkken til NTB.

Han sier at sommeren gikk greit økonomisk, men likevel langt under det normale nivået. Dermed er han usikker på om de vil klare å dekke kostnadene utover vinteren fram til åpning neste år.

– Man blir sliten fordi man bekymrer seg hele tiden. Er det trygt? Blir noen syke? Har jeg råd til å betale regningene i vinter og til neste år? Må jeg stå selv i oppvasken fordi jeg ikke har råd til å ansette noen til å gjøre det, sier han.

Én av tre håpet på høstferie i utlandet

Før sommeren planla én av tre nordmenn å tilbringe årets høstferie på hytta, ifølge en undersøkelse Virke Reiseliv gjennomførte i mai.

32 prosent svarte den gang at de håpet å kunne tilbringe høstferien utenlands. Undersøkelsen ble gjennomført tidlig i pandemien, mens det kanskje fremdeles lå en liten optimisme om en bedring over sommeren.

I fjor solgte de største norske reiseselskapene rundt én million reiser til nordmenn som ville på solferie i løpet av året, mange av disse i høstferien.

– Vi ser fram til den dagen disse virksomhetene igjen kan sende nordmenn på tur. I mellomtiden håper vi flest mulig benytter anledningen til å oppleve Norge og alt vårt eget land har å by på, sier Bergmål.

(©NTB)