<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Romturister skal opp i bane i SpaceX-romskip

En 38 år gammel milliardær og tre andre amerikanere blir de første romturistene som sendes opp i bane rundt jorda på egen hånd.

  Publisert 13. sep. 2021 kl. 13.03
  Oppdatert 13. sep. 2021 klokken 13.47
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 325 ord
  ROM-SJEF: Elon Musk er eier av SpaceX og sender nå turister opp i bane rundt jorden.  Foto: Bloomberg

  Det er milliardæren Jared Isaacman som står bak den historiske oppskytningen, som etter planen finner sted onsdag.

  Isaacman har chartret et romfartøy av typen Crew Dragon av Elon Musks selskap SpaceX. Det skal bringe de fire amerikanerne lenger ut i rommet enn Den internasjonale romstasjonen (ISS).

  – Dette er ikke uten risiko, erkjenner Isaacman i en Netflix-dokumentar om prosjektet.

  Høyere ambisjoner

  I løpet av de siste månedene har flere andre milliardærer reist ut i rommet. Richard Branson og Jeff Bezos nådde nye høyder med farkoster fra sine respektive selskaper Virgin Galactic og Blue Origin.

  Men Branson og Bezos nøyde seg med korte svippturer forbi det som offisielt er grensen mellom atmosfæren og verdensrommet.

  Isaacman og hans mannskap skal høyere opp og inn i en bane rundt jorda. I tre dager skal de bevege seg rundt planeten i 28.000 kilometer i timen.

  Amerikanerne blir de første som gjennomfører en slik ferd uten profesjonelle astronauter om bord.

  Håp, gavmildhet og velstand

  En viss relevant erfaring må Isaacman sies å ha. Han har lang erfaring som hobby-pilot og kvalifikasjoner til å kunne fly flere militære fly.

  I 2008 satte han rekord da han fløy rundt jorda på under 62 timer med et lite jetfly.

  38-åringen har hyret mannskapet sitt på originalt vis. Han har valgt ut tre personer som skal representere tre verdier: Håp, gavmildhet og velstand.

  Legeassistent Hayley Arceneaux (29) overlevde en kreftsykdom som barn og representerer håp. Hun blir den yngste amerikaneren – og den første personen med protese – som sendes opp i bane. På romferden skal hun ha det medisinske ansvaret.

  Ville bli astronaut

  Ansvaret for kommunikasjonen med jorda ligger hos Chris Sembroski (42), en veteran fra det amerikanske luftforsvaret. Han representerer gavmildhet siden han har donert penger til sykehuset som i sin tid behandlet Arceneaux.

  Geologiprofessor Sian Proctor (51) har tidligere søkt to ganger om å få bli Nasa-astronaut. Hun blir den fjerde afroamerikanske kvinnen som deltar på en romferd.

  Proctor representerer velstand siden hun startet et netthandelsselskap med rom-tematikk som ledd i en gründer-konkurranse arrangert av Isaacmans selskap.

  (©NTB)