<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slutter etter 33 år

Etter vel 33 år slutter Richard Fain som konsernsjef i Royal Caribbean Group (RCG). Finansdirektør Jason Liberty rykker opp.

Publisert 11. nov. 2021 kl. 11.19
Oppdatert 11. nov. 2021 klokken 13.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 248 ord
FRA KONSERNSJEF TIL STYRELEDER: Richard Fain slutter som RCG-sjef i begynnelsen av januar. Foto: Eivind Yggeseth

Fain (74) vil fortsette i selskapet som styreleder, opplyser det Miami-baserte rederiet. Endringene finner sted ved årsskiftet.

Da han begynte, i 1988, besto rederiet av et mindre antall skip under merkenavnet Royal Caribbean Cruise Line.

Kraftig ekspansjon

I dag teller RCG 60 cruiseskip som drives under merkenavnene Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, Silversea Cruises, TUI Cruises og Hapag-Lloyd Cruises. I tillegg kommer flere nybygg.

I Royal Caribbean International inngår blant annet verdens fem største cruiseskip i «Oasis»-klassen.

Det siste, «Wonder of the Seas» som har lugarplass til 6.300 passasjerer, er nettopp levert fra byggeverftet i Frankrike.

Fain kom ril Royal Caribbean fra Gotaas-Larsen Shipping Corp. i London, en av de tre gründerne bak cruisesatsingen. De to andre var Oslo-rederiene I.M. Skaugen og daværende Anders Wilhelmsen & Co., som i dag heter Awilhelmsen.

Liberty (44) begynte i Royal Caribbean Group i 2005 og ble ansatt som finansdirektør i 2013. Naftali Holtz overtar nå ansvaret for økonomi og finans.

Brukte forkjøpsretten

Rederbrødrene Arne og Gjert Wilhelmsen var med på etableringen av forløperen til Royal Caribbean Cruises og konsernoverbygningen RCG i 1968. I dag er bare Carnival Corp. større enn RCG i cruise­bransjen.

Da Gotaas-Larsen og Skaugen i 1988 ville trekke seg ut av Royal Caribbean Cruise Line, brukte Anders Wilhelmsen & Co. sin forkjøpsrett til å forhindre et salg til erkerivalen Carnival Corporation. Den amerikanske Pritzker-familien kom da inn som ny medeier.

Awilhelmsen-gruppen i Oslo er fortsatt RCLs største aksjonær med cirka 9 prosent av kapitalen etter å ha solgt seg ned i flere omganger i løpet av de siste årene.