<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Politidirektoratet: Ikke bestill utenlandsferie hvis ikke du har pass – leveringstiden øker

Leveringstiden for pass vil fortsette å øke i ukene som kommer, og politiet ber folk om å ikke bestille utenlandsferie før de har fått passet sitt.

  Publisert 18. mai 2022 kl. 13.55
  Oppdatert 18. mai 2022 klokken 13.58
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 259 ord
  LANG VENTETID: Det er lang ventetid for å få pass og nasjonalt ID-kort. Foto: NTB

  Pr. i dag er leveringstiden for pass syv uker, og ventetiden vil trolig øke til ti uker innen juli, opplyser Politidirektoratet.

  Dermed må man søke om pass i løpet av de nærmeste dagene for å få dette før fellesferien.

  – Vi vil på det sterkeste oppfordre folk til å vente med å bestille utenlandsferie til de vet at de har reisedokumentene sine i orden, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

  Kortere ventetid for ID-kort

  For nasjonalt ID-kort er ventetiden noe kortere, og man bør søke innen slutten av mai for å få ID-kortet i tide til fellesferien. På grunn av ventetiden oppfordrer Vandvik folk som skal reisen innenfor EU-/EØS-landene og Sveits, til å søke om ID-kort fremfor pass.

  Pandemien og krigen i Ukraina skaper problemer i forsyningskjeden for viktige materialer som brukes i produksjonen av pass og nasjonale ID-kort. Det gjør at leverandøren ikke klarer å produsere i takt med etterspørselen. Man kan heller ikke belage seg på å søke om nødpass.

  Normal situasjon i oktober/november

  – Produksjonsproblemene påvirker også midlertidige pass, eller nødpass. Det er en begrenset tilgang på denne dokumenttypen, og vi må gjøre noen grep for å sikre at personer som er i en nødssituasjon, får det de har behov for. Det betyr at folk ikke kan belage seg på et nødpass for å komme seg på utenlandsferie, sier Vandvik.

  Politiet tror situasjonen først vil normalisere seg i oktober/november.

  Hittil i år har politiet registrert 533.000 søknader om pass og nasjonale ID-kort. Til sammenligning registrerte politiet 270.000 søknader om pass i siste normalår, 2019.

  (NTB)