<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Leier ut for 22,5 mill. i uken– men først må du ha medlemskap til 1,5 mill.

Yachtutleieselskapene har hatt en travel sommer med å bestille private yachter for formuende familier. Prislappen for én uke kan komme helt opp i 22,5 millioner kroner.

Publisert 16. sep. 2022 kl. 14.01
Oppdatert 16. sep. 2022 klokken 14.06
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 423 ord
DYRT: Fraser Yachts leier ut luksusyacht for store summer. Foto: Fraser Yachts

Bookinger av superyachtene hos Fischer Travel Enterprises, hvor Fischer-Rosenthal er president, har steget med 20 prosent i år. Nivåene var allerede høye i 2021 og flere andre selskaper opplever samme trend.

– Yachtcharter er veldig populært. Våre kunder ønsker å være skjermet og vil ha sikkerheten og fleksibiliteten det gir dem, sier Fischer-Rosenthal.

Selskapet hennes krever 150.000 dollar – over 1,5 millioner kroner – bare for å bli medlem av yachtklubben som gjør det mulig å leie superyachtene. Først etter du har betalt kan du booke yachtene som koster helt opp mot 22,5 millioner kroner å leie – i uken. 

Oligarkenes milliardyachter er på flukt fra finanspoliti i hele verden.

Verdens dyreste

En av verdens dyreste superyachter, tilgjengelig for charter gjennom Camper & Nicholsons, er den 126 meter lange Octopus, som blant annet har to helikopterladningsplasser, en heis og basketballbane.

Octopus, tidligere eid av den avdøde Microsoft-medgründeren Paul Allen, koster fra 2,2 millioner dollar – over 22,5 millioner kroner – å leie. For én uke.

(1 / 12)

Octopus er bestilt for tre uker i Antarktis denne vinteren, og Camper & Nicholsons sier at de allerede sender inn forespørsler om månedslange utflukter neste sommer i Middelhavet. Mannskapet er på 63 personer og yachten kan ta maksimalt 26 gjester.

USA tar over

Amerikanere er en voksende kundebase og bidrar med å fylle hullene som har oppstått etter at velstående russere har lagt snippesken på hyllen på grunn av restriksjoner etter invasjonen av Ukraina. 

Solange, superyacht til leie. Foto: Fraser Yachts

Fraser Yachts, som selger og administrerer superyachter i tillegg til å arrangere charterturer, bestilte nesten 500 private turer i første halvdel av 2022, ifølge Mark Duncan, direktør for markedsføring og forretningsutvikling i Fraser Yachts. 

Bestillingene er opp 32 prosent fra i fjor, og igjen er det meste av veksten drevet av amerikanere. Blant megayachtene selskapet leier ut er Wheels, på 75 meter (247 fot), som har treningsstudio og egen nattklubb.

(1 / 3)

Flere rikinger

Antall amerikanere med en nettoformue på mellom 1 og 5 million dollar vokste med 8 prosent i 2021 til mer enn 12 millioner husholdninger. Husholdninger med formue over 25 millioner dollar eller mer steg med hele 18 prosent, ifølge analysefirmaet Spectrem Group.

– Kundene våre er enkeltpersoner med høy formue, som driver banker og hedgefond. De har tjent mye penger de siste årene. Nå vil de reise igjen og de vil ha det beste, sier Fischer-Rosenthal. 

(1 / 7)

Kundene blir også yngre, nå i gjennomsnitt i 50-årene i stedet for aldersgruppen 60-65 de siste to tiårene, ifølge Duncan. Cruise som involverer flere generasjoner fra samme familie er også mer populære.

– Yachtene kan være store nok til at alle kan være sammen og i motsetning til en bolig sitter du ikke fast på ett sted.