<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Helsedirektoratet om ny virusvariant: Fare for at vi rykker tilbake til start

Den nye virusvarianten som skaper frykt i verden kan i verste fall gi høy risiko for alvorlig sykdom hos mange personer, advarer Helsedirektoratet.

  Publisert 26. nov. 2021 kl. 20.05
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 121 ord
  TILBAKE TIL START?: Helsedirektoratet er bekymret for at den nye varianten i et skriv til regjeringen. Foto: Dreamstime

  Helsedirektoratet opplyser at det kan ta flere uker før vi får god kunnskap om hvor god beskyttelse vaksinene gir mot den nye varianten, som har fått navnet omikron.

  – Helsedirektoratet erfarer at eksperter er svært bekymret for den nye varianten. I verste fall kan vi havne i en situasjon der tilgjengelige vaksiner i liten grad beskytter mot alvorlig sykdom («tilbake til start»), skriver direktoratet i sitt faglige grunnlag til regjeringen.

  Direktoratet advarer mot at det vil ta betydelig tid å utvikle, produsere og distribuere vaksiner som er oppdatert til å stå imot en ny variant.

  – Risikopotensialet i viruset, rask spredning, mulighet for alvorlig sykdom og for nedsatt vaksineeffekt pga. mange mutasjoner gir potensielt høy risiko for alvorlig sykdom hos mange personer, skriver direktoratet.

  (©NTB)