<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nobels fredspris til hviterusser

Den hviterussiske aktivisten Ales Bjaljatski får årets fredspris, sammen med to organisasjoner.

    Publisert 7. okt. 2022 kl. 11.03
    Oppdatert 7. okt. 2022 klokken 11.23
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 239 ord
    DELER UT FREDSPRISEN: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen. Foto: NTB

    Lederen for Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, har nettopp kunngjort den hviterussiske aktivisten Ales Bjaljatski og organisasjonene Memorial og Senteret for sivile rettigheter som vinnere av årets Nobels fredspris.

    «Prisvinnerne representerer det sivile samfunn i sine hjemland. De har i mange år fremmet retten til å kritisere makthavere og å beskytte innbyggeres fundamentale rettigheter. De har gjort en enestående innsats for å dokumentere krigsforbrytelser, menneskerettighetsbrudd og misbruk av makt. Sammen demonstrerer de betydningen av sivilsamfunnet for fred og demokrati», heter det i begrunnelsen.

    Sitter fengslet uten dom

    Bjaljatski har kjempet i over 30 år for menneskerettigheter og en demokratisk utvikling i Belarus. Han leder menneskerettsorganisasjonen Vjasna, som han selv grunnla i 1996. Han sitter for øyeblikket i fengsel, uten dom.

    Memorial ble stiftet i 1987 av menneskerettighetsaktivister i det tidligere Sovjetunionen, deriblant den tidligere fredsprisvinneren Andrei Sakharov. Senteret for sivile rettigheter ble etablert i Kyiv i 2007 for å fremme menneskerettigheter og demokrati i Ukraina.

    Eksperter pekte på Ukraina

    Mange eksperter var på forhånd spent på om komitéen vil gi prisen til noen relatert til Ukraina-konflikten, eventuelt om den velger ikke å gi ut prisen som en tydelig protest mot krig.

    Direktør Henrik Urdal ved Institutt for fredsforskning (Prio) karakteriserte det overfor NTB som sannsynlig at komiteen vil peke i retning Ukraina, men at det i så fall ville være et spørsmål om hvor konfronterende man ønsker å være.

    343 kandidater var foreslått til årets fredspris, det nest høyeste antallet i fredsprisens historien. 251 av de foreslåtte var personer, 92 organisasjoner.