<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sveaas: Wilhelm Wilhelmsen begikk selvmord

Christen Sveaas skriver i en nekrolog i Aftenposten at Wilhelm Wilhelmsen begikk selvmord. 

  Publisert 27. feb. 2020 kl. 22.27
  Oppdatert 27. feb. 2020 klokken 23.02
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 331 ord
  GIKK BORT: Skipsreder Wilhelm Wilhelmsen tok sitt eget liv, ifølge nekrolog skrevet i forståelse med familien. Foto: Iván Kverme

  Bortgangen til skipsreder Wilhelm Wilhelmsen skyldtes selvmord. Det fremgår av en nekrolog i Aftenposten. Nekrologen er skrevet av finansmannen Christen Sveaas. Aftenposten bringer også en nyhetssak om nekrologen, som er skrevet i forståelse med Wilhelmsens nærmeste familie.

  Den seneste tiden har en konflikt rundt styringen av familierederiet kommet til overflaten. Konflikten har vært omtalt i mediene.

  I nekrologen skriver Christen Sveaas, som var venn av Wilhelm Wilhelmsen:

  «Det har vært mange urettmessige angrep på hans integritet den siste tiden. Jeg beundrer og har stor respekt for Wilhelm og hans liv og virke og arbeid for storfamilien. Dette deles av alle som kjente Wilhelm og av de mange tusen ansatte. Uten Wilhelm, intet Wilh. Wilhelmsen-konsern.»

  Håndterte ulykke

  Wilhelm Wilhelmsen arbeidet i rederiet nesten hele sitt yrkesaktive liv og ble partner i 1964. Han satt som styreleder fra 1992 til 2010, avbrutt av tre år som adm. direktør fra 2000 til 2003.

  For rundt 35 år siden, på midten av 1980-tallet, var Wilh. Wilhelmsen i dyp krise på grunn av store investeringer, blant annet i borerigger og offshore serviceskip i tillegg til innenfor konvensjonell shipping, og en periode med svake markeder og fallende oljepris.

  Noen få år senere, i 1989, måtte Wilhelm Wilhelmsen håndtere katastrofen som rammet daværende Wilhelmsen Lines da et innleid fly fra selskapet Partnair styrtet utenfor Hirtshals og alle 55 ombord mistet livet.

  De fleste av de 50 passasjerene var Wilhelmsen-ansatte som skulle til Hamburg i forbindelse med overtagelse av et skip. Nesten hele ledergruppen i linjeselskapet mistet livet i ulykken.

  Flyktningesaken

  21. august 2001 reddet Wilh. Wilhelmsens bilskip «Tampa» 438 flyktninger, de fleste afghanere, fra en synkende båt nord for Christmasøya.

  Wilhelmsen-kaptein Arne-Frode Rinnan forsøkte å sette de skipbrudne i land i Australia, noe australske myndigheter protesterte kraftig mot. «Tampa» ble bordet av den australske marinen og Rinnan mottok trusler fra lokale myndigheter. I september kom det omsider istand en ordning og flyktningene fikk gå i land på Nauru.

  Trenger du hjelp? Mental helse har åpent hele døgnet på telefon 116123. Kirkens SOS kan nås på telefon 22 40 00 40.