<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russland: Bør satse på Arktis i stedet for Suez

Regjeringen i Russland mener blokkeringen av Suezkanalen viser hvor viktig det er å satse på Nordøstpassasjen – skipsruten som går forbi Sibir og Nord-Norge.

Publisert 27. mars 2021 kl. 16.28
Oppdatert 27. mars 2021 klokken 16.28
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 126 ord
TETT: Konteinerskipet Ever Given sperrer fortsatt Suezkanalen. Regjeringen i Russland oppfordrer shippingbransjen til i stedet å rette blikket nordover. Foto: Den egyptiske kanalmyndigheten / AP / NTB

– Appellen til Den nordlige sjøruten vil vokse både på kort og lang sikt, sa den russiske diplomaten Nikolaj Kortsjunov til nyhetsbyrået Interfax fredag.

Den nordlige sjøruten er en betegnelse på hoveddelen av Nordøstpassasjen. Passasjen går forbi Nord-Norge, Sibir og til Stillehavet.

Kortsjunov viste til konteinerskipet som sperrer Suezkanalen, og sa dette viser hvor viktig det er å utvikle alternative skipsruter.

– Først og fremst Den nordlige sjøruten, la han til.

Nikolaj Kortsjunov har ansvar for arktiske saker i det russiske utenriksdepartementet. Sjøisen nord for Sibir minker gradvis i takt med den globale oppvarmingen, noe som gjør området mer tilgjengelig for handelsskip.

I fjor var det rekordlite is langs Den nordlige sjøruten, ifølge det russiske meteorologiske instituttet Rosgidromet. Gjennomsnittstemperaturen i Russland i 2020 var den høyeste som noen gang er registrert.