<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har donert syv redningsskøyter

Onsdag ble «Ragnar Stoud Platou» døpt på Redningsselskapets hovedsete i Horten. Horn-familien har nå donert til sammen syv redningsskøyter til Redningsselskapet.

Publisert 18. aug. 2021 kl. 19.58
Oppdatert 24. aug. 2021 klokken 09.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 474 ord
DÅP I HORTEN: President i Redningsselskapet Nicolai Jarlsby, generalsekretær Rikke Lind og Ragnar Horn var alle med på fartøydåpen i Horten onsdag. Foto: Tom Kolstad

– Vår familie har hatt en nær relasjon til Redningsselskapet i mer enn 60 år. Vi er en familie som alltid har hatt sjøen som et felles møtested. Både gjennom tilhørigheten til Hvaler-skjærgården, men også gjennom ulike virksomheter som har drevet med shipping gjennom flere generasjoner, sier Ragnar Horn til Finansavisen.

Horn-familien har i enda flere år hatt tette relasjoner til skipsmeglerfirmaet RS Platou. Da RS Platou ble solgt til det britiske skipsmeglerhuset Clarksons for rundt tre milliarder kroner i 2014 hadde RS Platou vært i familiens eie i over 75 år. Ragnar Horn var styreformann på salgstidspunktet og han sitter fortsatt på betydelige eierandeler i det London-noterte selskapet Clarksons PLC.

– Eierskapet i Clarksons PLC er gjennom RS Platou Holding fordelt 50/50 mellom min families selskap, Taconic, og Gram-familien. Da salget til Clarksons fant sted, eide vi selskapet sammen med meglerne, sier Horn.

BASE PÅ HVALER: «Ragnar Stoud Platou» får Skjærhalden på Hvaler som fast base. Foto: Tom Kolstad

Donert syv fartøyer

I 1961 donerte firma RS Platou «Ingeborg Platou» og i 1974 «RS Platou» til Redningsselskapet.

– Min far Hans Herman Horn videreførte denne «tradisjonen» ved å sikre finansiering av ytterligere 5 skøyter inklusive, «Ragnar Stoud Platou».

«Ragnar Stoud Platou», som har en kostpris på rett i underkant av 30 millioner kroner, er donert av Hans Herman Horns stiftelse, som har eksistert siden 1984.

– Hans Herman var en av våre aller største donatorer. Han har hatt stor betydning for utviklingen av Redningsselskapet og vi er ham evig takknemlig. Han hadde en enestående omsorg for våre sjøfolk og for vår sak. Nå er vi takknemlige for samarbeidet med Hans Herman Horns Stiftelse. Det vil styrke vår evne til forebygge, å redde liv og berge verdier i årene som kommer, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind.

900 millioner i kapital

Stiftelsen ble betydelig større da Hans Herman Horn ga betydelige verdier til denne allmennyttige stiftelsen ved sin bortgang i fjor. Forvaltningskapitalen er på omkring 900 millioner kroner. Sikkerhet på sjøen, berging, livredning, beredskap og opplæring til sjøs er blant stiftelsens strategiske prioriteringer fremover.

– Relasjonene til Redningsselskapet vil bli ivaretatt. Andre områder hvor Hans Herman Horn var aktiv, som også Hans Herman Horns Stiftelse kommer til å ha fokus på er, støtte til ski og friluftslivsaktiviteter, opplæring for barn og unge, integrering og fremme av skikultur, samt andre sosiale og kulturelle formål, sier Ragnar Horn.

Stiftelsen er for tiden under omorganisering etter Hans Herman Horns bortgang. Det er foreløpig ikke klart om fremtidige tildelinger skal skje som utlysning av bestemte prosjekter, eller på annen måte.

– Sett bort fra finans- og sparebankstiftelser, er dette blant de store allmennyttige stiftelsene i Norge. Stiftelsen fikk mesteparten av sine midler gjennom testamentarisk gave fra min far. Det er ingen grunn til å tro at den vil tilføres ytterligere midler. Men denne kapitalen skal bidra til å realisere mange allmennyttige formål i tråd med de strategiske prioriteringene.