<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ole Jacob Libæk er død

Ole Jacob Libæk er død, vel 83 år gammel.

    Publisert 11. okt. 2021 kl. 14.01
    Oppdatert 11. okt. 2021 klokken 14.19
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 288 ord
    DØDE LØRDAG: Ole Jacob Libæk. Foto: Ørn E. Borgen

    Skipsmegler Ole Jacob Libæk døde lørdag. Det var hjertet som sviktet mens han oppholdt seg på hytta i Uvdal.

    Libæk startet sin karriere hos skipsreder Jacob Stolt-Nielsen, der han etter hvert fikk ansvaret for meglerdelen i rederiet.

    I 1976 sluttet han hos Stolt-Nielsen og etablerte sammen med noen nøkkelmedarbeidere et nytt skipsmeglerfirma i Oslo, O. J. Libæk & Partners.

    Det ble raskt en utfordrer for de etablerte skipsmeglerne R.S. Platou og Fearnleys i Oslo og sikret seg viktige kunder blant rederibedrifter både i inn- og utland.

    I løpet av få år bygget nykommeren blant de norske meglerhusene opp en solid portefølje av rederi- og verftskontakter og bidro sterkt til at sørkoreanske verft sikret seg mange betydelige nybyggingsordre. Blant annet meglet han store nybyggingsavtaler i Korea for rederier i Sovjetunionen.

    Ole Jakob Libæks firma meglet også en rekke nybyggingskontrakter for den norske Singapore-rederen Jan Petter Røeds selskaper Norse Shipping og Lian Soon Shipping på Uddevallavarvet og Horten Verft.

    Skapte nye design

    Meglergründeren var sterkt opptatt av den tekniske utviklingen i shipping og investerte store summer i nye kombinasjonsskipskonsepter.

    Libæks navn er blant annet nært knyttet til skipstyper som aframax, superflex og OBO – sistnevnte er fartøyer som kan veksle mellom å frakte malm, andre tørrlast- og oljelaster.

    Han beskrives som en sjeldent dyktig nettverksbygger og hadde et imponerende kontaktnett både blant redere, befraktere og de store verftene over hele verden. 

    I 2005 trakk han seg ut av O. J. Libæk & Partners, men fortsatte som megler i noen år etter dette i regi av sitt private selskap Libæk & Associates.

    I to perioder satt Libæk som president i Norges Ishockeyforbund, og på 80-tallet var han leder i  Elitehockey og team manager for det norske ishockeylandslaget.

    I 13 år frem til 2012 var han gift med Anette Bøe. De har tre barn sammen.