<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sikrer fraktavtaler før skipslevering

Himalaya Shipping har nå sikret fraktavtaler for syv av 12 skip i flåten – flere måneder før tørrlastrederiet tar levering av det første skipet.

  Publisert 19. des. 2022 kl. 08.54
  Oppdatert 19. des. 2022 klokken 13.49
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 233 ord
  NY AVTALE: Tørrlastrederiet Himalaya Shipping sikrer skipene under bygging fraktavtaler på løpende bånd. Her ved adm. direktør Herman Billung. Foto: Eivind Yggeseth

  HSHIP

  Tor Olav Trøims Himalaya Shipping har 12 såkalte newcastlemax-skip under bygging, med første levering i april neste år, men de seneste månedene har rederiet allerede sikret flere skip arbeid.

  I oktober landet tørrlastrederiet indekstilknyttede periodekontrakter for seks av skipene, som altså vil si at inntjeningen i stor grad følger utviklingen i spotmarkedet.

  Nå sikrer rederiet seg en fast inntjening ved å inngå en toårig periodekontrakt med et japansk rederi til en avtalt bruttorate på 30.000 dollar pr. dag.

  – Vi er svært fornøyde med å leie ut et skip til en rate som er betydelig over kontant breakeven, selv om fremtidskontraktene for capesize-skip tilsier rater på 14.000 dollar dagen i 2023 og 2024, sier adm. direktør Herman Billung.

  – Høye forventninger

  Inntjeningen til newcastlemax-skip tar utgangspunkt i ratebildet til den mindre skipsklassen capesize, men newcastlemax-skipene oppnår en høyere rate som følge av større lastekapasitet. I tillegg oppnår rederiet såkalte scrubber-premier på toppen av det hele.

  – Raten er først og fremst en refleksjon av at skipene har en høy kommersiell verdi og opsjonalitet, sier Billung, og fortsetter: 

  – Samtidig er det mange aktører som har høye forventninger til markedet.

  Skipet vil starte på kontrakten etter levering fra det kinesiske New Times-verftet i mars eller april 2023.

  Capesize-ratene har vært på lavere nivåer siden sommeren, men har den seneste uken skutt opp 30 prosent til over 18.000 dollar pr. dag, ifølge en oversikt fra meglerhuset Clarksons Platou Securities.