<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter et svakere julerally for lakseprisen

Carnegie-analytiker Lars Konrad Johnsen frykter at store volumer kan bidra til at lakseprisen stiger mindre enn normalt frem til jul.

Publisert 24. sep. 2020 kl. 16.34
Oppdatert 26. sep. 2020 klokken 14.21
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 376 ord
VENT: Analytiker Lars Konrad Johnsen i Carnegie anbefaler å vente med å kjøpe lakseaksjer til etter tredjekvartalssesongen.  Foto: Iván Kverme

– September er normalt sett den sesongmessig svakeste perioden for lakseprisen, og i et vanlig år ville jeg tenkt at det verste er lagt bak oss, sier sjømatanalytiker Lars Konrad Johnsen i Carnegie.

Nå er spotprisen på rundt 45 kroner pr. kilo, noe som er litt over break-even for den jevne oppdretter.

– I år har mange oppdrettere holdt igjen på slaktevolumet på grunn av lave priser og dårlige vekstforhold, med lave sjøtemperaturer og biologiske utfordringer, sier Johnsen.

Mindre oppsving

Historisk har lakseprisen utviklet seg sterkt utover senhøsten og inn mot juletider. Det kan imidlertid endre seg i år.

– Inn mot jul kan det ta lengre tid før prisene kommer skikkelig opp. Min magefølelse tilsier at vi ikke får det oppsvinget som vi har sett tidligere. Prisene skal opp, men ikke helt opp til analytikernes estimater som ligger opp mot 60 kroner for fjerde kvartal. Nå prøver oppdretterne å tilpasse seg markedsdynamikken, noe som vil gi store større volumer enn markedet venter inn i fjerde kvartal og starten av neste år, sier Johnsen.

I regnearkene ligger analytikeren inne med et estimat på 55 kroner pr. kilo i fjerde kvartal, og 63 kroner rundt juletider.

– Det er dessverre en viss fare for at investorene blir skuffet, sier han.

Oppgang til neste år

Det er spesielt HoReCa-segmentet (Hotell, restaurant og catering) som er blitt hardt rammet av coronapandemien. Ifølge Johnsen har forventningen hele veien vært at etterspørselen skal normalisere seg i løpet av slutten av året og inn i 2021.

– Nå er det flere ting som tyder på at det vil ta lengre tid med økt smitte både i USA og Europa. Tilbudssiden vil riktignok være relativt begrenset i 2021 med rundt 2-4 prosents volumvekst, noe som gjør at vi tror lakseprisen vil vende tilbake til 2019-nivåer til neste år, med priser på rundt 59 kroner i snitt, sier han.

– Skal man kjøpe lakseaksjer nå?

– I mitt hode skal man vente med å kjøpe lakseaksjer. Forventningene både på kort sikt og inn i 2021 skal ned. Sektoren sliter med en utfordrende biologi og vedvarende kostnadspress. Jeg ville ventet med å kjøpe laks til selskapene har lagt frem tredjekvartalstall i slutten av oktober og starten av november, sier han.

Torsdag sto Oslo Børs' sjømatindeks i 536,33 poeng. Siden årsskiftet er indeksen ned snaut 13 prosent.