<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spetalen gjør nytt inntog i landbasert oppdrett

Proximar Seafood skal satse på landbasert oppdrett ved Fuji-fjellet i Japan. Nå går selskapet på børs og har fått med Øystein Stray Spetalen, Pactum og Tor Dagfinn Veen på eiersiden.

Publisert 21. jan. 2021 kl. 08.00
Oppdatert 21. jan. 2021 klokken 14.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 496 ord
SATSER: Øystein Stray Spetalen er cornerstone-investor i børsnoteringen av Proximar Seafood. Han går inn med 20 millioner kroner. Foto: NTB

Interessen for lakseproduksjon på land er brennhet og det er ventet at en rekke landbaserte oppdrettere vil finne veien til Oslo Børs i løpet av 2021.

Først ut er Proximar Seafood, som torsdag rykket ut i investormarkedet med hjelp fra ABG Sundal Collier og Pareto Securities, for å hente 400 millioner kroner før en børsnotering på Euronext Growth. 

Prislappen er satt til 245 millioner før penger, noe som ikke må anses som spesielt dyrt for en landbasert oppdretter. Og er det mulighet for profitt er det ikke vanskelig å fylle opp boken med profilerte cornerstone-investorer.

Øystein Stray Spetalen har hatt suksess med å være cornerstone i forbindelse med børsnoteringen av Nordic Aqua Partners og The Kingfish Company i fjor. Nå har han forpliktet seg til å investere 20 millioner kroner i Proximar Seafood.

Av andre cornerstone-investorer finner man DNB Asset Management, Fondsfinans Kapitalforvaltning, Klaveness Marine Finance, Astrup-familiens Pactum og Tor Dagfinn Veen. Også disse spytter inn 20 millioner kroner hver.

Eksisterende tegner

Eksisterende aksjonærer har tegnet seg for til sammen 75 millioner kroner. Største aksjonær, Grieg-familien bidrar med nærmere 23 millioner kroner, mens gründer Espen Aubert spytter inn 25 millioner kroner.

Inn på eiersiden kommer også den nederlandske fôrprodusenten Nutreco med 35 millioner kroner.

Med andre ord er allerede 230 millioner kroner av emisjonen sikret. Hvis alt går etter planen vil første handelsdag på Euronext Growth bli den 3. februar i år.

Slakt i 2024

Proximar Seafood ble grunnlagt av Espen Aubert og Joachim Nielsen i 2015, og er nå snart klare for å bygge sitt første landbaserte oppdrettsanlegg for laks ved Fuji-fjellet i Japan.

– Emisjonen er en viktig milepæl for selskapet og bringer oss et skritt vårt mål om å servere fersk atlantisk laks til det japanske markedet samme dag som høstingen. Vår beliggenhet ved foten av Fuji-fjellet, i nærheten av en av verdens viktigste fiskemarkeder, innebærer betydelige fordeler, både når det gjelder reduserte kostnader og karbonavtrykk, sier konsernsjef Joachim Nielsen i en melding.

I JAPAN: Finansdirektør Pål Grimsrud (t.v), styreleder Per Grieg jr., styreleder og konsernsjef Joachim Nielsen i Proximar Seafood. Foto: Proximar Seafood

Bygging av fase 1-anlegget forventes å starte i løpet av første kvartal i år og ferdigstilles i første halvår av 2023. Det påfølgende året estimerer Proximar Seafood å gjøre første slakt, og på dette stadiet skal produksjonsvolumet være på cirka 5.300 tonn ved full kapasitet.

Men ambisjonene er betydelig større og på sikt ønsker selskapet å bygge et nytt anlegg som skal gi et volum på ytterligere 21.100 tonn.

Stort kapitalbehov

Ifølge en fersk investorpresentasjon krever fase 1 et kapitalbehov på nærmere 1,3 milliarder kroner. Frem til første slakt vil kontantstrømmen følgelig være negativ, nærmere bestemt på minus 260 millioner kroner.

Selskapet har også fått indikasjoner fra to japanske banker at det skal være mulig å lånefinansiere 50 prosent av kapitalbehovet på attraktive vilkår.

Proximar Seafood skal bruke såkalt RAS-teknologi, hvor vannet resirkuleres i anlegget.

Med beliggenhet mellom 1-2 timer unna storbyene Tokyo og Yokohama blir transportkostnadene lave.

Proximar Seafood estimerer en produksjonskostnad pr. kilo på 45 kroner for fase 1. I neste fase skal kostnadene presses ned til 40 kroner pr. kilo.