<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Lakseoppdrettere frykter sykdomsutbrudd

Nova Sea og Vega Sjøfarm har varslet Mattilsynet på grunn av mistanke om sykdom hos laksen ved oppdrettsanlegg i Vega kommune.

Publisert 9. juni 2021 kl. 15.39
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 203 ord
LAKSEALARM: Mattilsynet er varslet etter mistanke om ILA ved en lokalitet i Vega i Nordland. Foto: Bloomberg

Det er mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten 33157 Skogsholmen i Vega kommune i Nordland, melder Mattilsynet onsdag.

Nova Sea og Vega Sjøfarm driver med lakseoppdrett på lokaliteten.

Det var Nova Sea som selv varslet Mattilsynet tirsdag om funn forenlig med ILA på fisk ved lokaliteten. Mattilsynet opplyser at det har vært på lokaliteten onsdag og tatt ut prøver for at Veterinærinstituttet kan bekrefte at det er snakk om ILA.

Dersom ILA bekreftes, vil Mattilsynet kunne pålegge tømming av Skogsholmen-lokaliteten.

ILA er en alvorlig, smittsom virussykdom hos laks. Viruset er imidlertid ufarlig for mennesker.

Nova Sea er en av de største produsentene av oppdrettslaks i Nord-Norge, med anlegg langs hele Helgelandskysten. Selskapet omsatte i 2019 for nær 3 milliarder kroner, og har tjent mer enn én milliard kroner før skatt hvert år siden 2016 – noe som har gitt store utbetalinger til eierne. På eiersiden er forøvrig også den børsnoterte oppdrettskjempen Mowi, med drøyt 42 prosent.  

Vega Sjøfarm eies av Nova Sea med 47,7 prosent og av Arnljot Arntsen med 52,3 prosent gjennom Havhesten Invest 1.

Vega Sjøfarms årsregnskap for 2019 viste en omsetning på nesten 76 millioner kroner og et driftsresultat på 30 millioner.