<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Lakseprisene snur: – Det er en hel sport å henge med på

Lakseprisene stiger mot 60-tallet igjen. Det er imidlertid fortsatt et godt stykke igjen til årets topp.

Publisert 11. juni 2021 kl. 15.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 347 ord
STIGER IGJEN: Lakseprisene er på vei opp igjen, opplyser oppdrettere og andre bransjeaktører til IntraFish. Her en laks fra et britisk Mowi-anlegg. Foto: Bloomberg

Nasdaqs lakseprisindeks var nede på 57 kroner i forrige uke, men er nå på vei opp mot 60-tallet igjen, melder IntraFish fredag.

Lakseprisene

KiloKr pr. kilo
3–457–60
4–558–62
5–661–65
Kilde: Intrafish/TDN Direkt

– Prisene siger litt oppover. Det er tydeligvis litt bedre etterspørsel her, og vi forventer vel priser mot slutten av 50-tallet – litt opp på 60-tallet, sier en eksportør til bransjeavisen, ifølge TDN Direkt.

I midten av mai – uke 19 – nådde lakseprisene en topp på 75 kroner, som var det høyeste nivået på nær ett år.

De seneste tallene fra Statistisk sentralbyrå viste en eksportpris på 59,59 kroner for fersk laks, en nedgang på drøyt 6 prosent fra uken før.

Optimistiske oppdrettere

– Det er en hel sport å henge med på dette her, sier en oppdretter til IntraFish. Oppdretteren håper nå prisene stabiliserer seg.

En annen oppdretter melder at prisene har steget gjennom hele uken, antagelig fordi prisene sank så lavt i forrige uke at det genererer mer etterspørsel.

Oppdrettskonge Gerhard Alsaker er på sin side optimistisk til lakseprisutviklingen det neste året:

«Fra sommeren og de neste 12 månedene tror jeg prisen blir bra. Forventningene er rimelig bra», sa han til Finansavisen denne uken, etter å ha tjent en halv milliard på laks i fjor.

Ikke skremt av ny teknologi

Mer etterspørsel er dessuten spådommen til Mowi, som har tatt de lange brillene på.  

Oppdrettsgiganten venter at etterspørselen for atlantisk laks vil overstige tilbudsveksten de neste fem årene.

«Etterspørselen har klart oversteget tilbudet de siste ti år, og vi mener det vil være tilfellet også neste fem år. Alternative oppdrettsteknologier vil ikke forandre det», sa Mowi-sjef Ivan Vindheim under en sjømatkonferanse denne uken, ifølge TDN Direkt.

Sykdom hos flere

Gjennom uken har flere oppdrettsaktører meldt om mistanke om laksesykdom ved sine anlegg.

Cermaq opplyste om mistanke om infeksiøs lakseanemi (ILA) ved et anlegg i Hammerfest,  mens børsnoterte NRS er blitt rammet av det andre ILA-utbruddet på kort tid og vil sannsynligvis måtte redusere sine forventede slaktevolum for inneværende år.  

I Vega kommune har dessuten Nova Sea og Vega Sjøfarm mistanke om ILA, og i den forbindelse varslet Mattilsynet.