<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utbyttefest i oppdrettsgigant

Mowi utbetaler et kvartalsvis utbytte på 1,96 kroner pr. aksje, noe som var langt over forventning. Det tilsvarer én milliard kroner.

    Publisert 25. aug. 2021 kl. 06.32
    Oppdatert 25. aug. 2021 klokken 13.40
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 535 ord
    STORT UTBYTTE: Mowi utbetaler én milliard kroner til aksjonærene i andre kvartal. Her representert ved konsernsjef Ivan Vindheim. Foto: Iván Kverme

     

    Onsdag morgen slapp Mowi andrekvartalstall. Rapporten viste at styret i Mowi har besluttet et kvartalsvis utbytte på 1,96 kroner pr. aksje. Det tilsvarer totalt 1,01 milliarder kroner.

    Av dette er 0,96 kroner pr. aksje ordinært utbytte, mens det ekstraordinære utbytte utgjør resten, som følge av en sterk finansiell posisjon og gode fremtidsutsikter. Ifølge konsensusestimater innhentet av Infront ventet analytikerne et utbytte på 0,84 kroner pr. aksje.

    Rapporten ble godt tatt i mot av investorene, og klokken 13.15 var aksjen opp 5 prosent til 234,70 kroner.

    Siden Mowi allerede i midten av juli rapporterte tall gjennom en handelsrapportering, var det knyttet det spesielt spenning til volumguidingen, markedsutsikter og utbytte.

    Oppdrettsgiganten løfter volumguidingen for 2021 opp fra 445.000 til 450.000 tonn. I andre kvartal var slaktevolumet på 107.977 tonn, mot 104.303 tonn i samme periode i fjor.

    Høyere priser

    Sterk etterspørsel etter laks ga høyere priser i alle markeder i kvartalet og resulterte i bedre inntjening for Mowi. Spot-prisen steg med 18 prosent i Europa og nærmere 50 prosent i Amerika. 

    Mindre restriktive smitteverntiltak har resultert i sterk økning i etterspørselen i restaurantsegmentet, samtidig som dagligvare holder seg på et høyt nivå.

    – Etterspørselen etter laks har styrket seg etter hvert som vi har sett oppmykning av smitteverntiltakene. Utviklingen var imponerende i kvartalet med om lag 25 prosent høyere laksepris globalt sammenlignet med i fjor, til tross for en relativt høy tilbudsvekst på 9 prosent inkludert salg av frossen laks fra lager i Chile, sier konsernsjef Ivan Vindheim i Mowi i børsmeldingen.

    Omorganisering

    Mowi Farming sine resultater forbedret seg som følge av høyere priser samt stabile slaktevolum og kostnader. Mowi Consumer Products, selskapets salg- og videreforedlingsdivisjon, hadde nok et godt kvartal med rekordhøye volumer for et andrekvartal.

    For å styrke fokus og lederskapsressurser har Mowi valgt å dele selskapets klart største havbruksenhet, Region Midt, i to nye regioner: Midt og Vest.

    – Havbruk handler fremdeles i stor grad om detaljer og håndverk. Det gjør at man må være hands-on, særlig i de områdene med biologiske utfordringer. Denne omorganiseringen gjør det mulig for oss å bedre driften fremover i dette viktige området for Mowi, både når det gjelder produktivitet og kostnader, sier Vindheim.

    Grønn finansiering

    Mowi har inngått en ny 5-årig, grønn bankfasilitet på 1,8 milliarder euro med sitt bankkonsortium i kvartalet på svært attraktive vilkår. 

    – Bærekraft er dypt forankret i Mowi-kulturen, og jeg er veldig glad for at vi har nådd 85 prosent grønn finansiering med denne avtalen, sier Vindheim.

    Oppdrettsselskapet fortsetter satsingen på merkevaresatsingen med lansering i Belgia, Italia og Spania.

    – Arbeidet med å differensiere laksekategorien med merkevaresatsningen vår fortsetter ufortrødent videre. Det er svært gledelig å se hvor godt MOWI- produktene blir mottatt av forbrukere i både Europa, Amerika og Asia, sier konsernsjefen.

    I andre kvartal rapporterte selskapet om driftsinntekter på én milliard euro og et operasjonelt driftsresultat på 137 millioner euro. Til sammenligning var driftsresultat på 99 millioner euro i tilsvarende kvartal i fjor.

    Mowi

     
    (Mill. euro) 2. kv./21 2. kv./20
    Driftsinntekter 1.000,3 910,9
    Operasjonelt driftsresultat 137,1 98,6
    Resultat etter skatt 126,9 53,9
    Slaktevolum 107.977 104.303

    Mowi

     
    • Sjømatselskap og verdens største produsent av atlantisk laks, med hovedkontor i Sandviken i Bergen. 
    • Konsernsjef er Ivan Vindheim, som tok over etter Alf-Helge Aarskog november 2019.
    • Styreleder er Ole-Eirik Lerøy. 
    • Grunnlagt med navnet Mowi i 1964. 
    • Fikk nåværende selskapsform i 2006 etter sammenslåing av selskapene Pan Fish, Marine Harvest og Fjord Seafood. 
    • Byttet så tilbake til navnet Mowi i 2018. 
    • Største aksjonær er John Fredriksen gjennom Geveran Trading.