<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Atter en rekord

Etter et rekordsterkt første halvår, følger juli som den sterkeste enkeltmåneden for laks og ørret noensinne.

Publisert 3. aug. 2022 kl. 08.56
Oppdatert 3. aug. 2022 klokken 09.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 353 ord
REKORD: Rekordene for sjømateksporten fortsetter Foto: Thomas Engström

                   

Norge eksporterte sjømat for 11,6 milliarder kroner i juli. Det er en økning på 2,1 milliarder kroner, eller 23 prosent, sammenlignet med juli i fjor. Hittil i år har Norge eksportert sjømat til en samlet verdi av 81,7 milliarder kroner. Det er en økning på 18,5 milliarder kroner, eller 29 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor, skriver Norges Sjømatråd. 

I juli måned ble det eksportert 96 500 tonn laks til en verdi av 8,7 milliarder kroner. Volumet falt med 5 prosent, men verdien økte imidlertid med 1,8 milliarder kroner, eller nesten 30 prosent, sammenlignet med juli i fjor. Polen, Danmark og Frankrike ledet an som de største markedene for norsk laks i juli.

Prisen på gjennomsnittlig eksportpris av fersk eller kjølt oppdrettslaks lå på 74,23 kroner pr. kilo forrige uke. Fra uke 18 i mai måned har eksportprisen falt jevnt og trutt fra en topp på hele 108,21 kroner pr. kilo. Prisen man ser i juli er imidlertid langt høyere enn fjorårets pris i uke 30, som på samme tidspunkt lå på 52,23 kroner, ifølge tall fra SSB. 

– Etter et rekordsterkt første halvår, følger juli som den beste juli-måneden for eksport av laks og ørret noensinne. Til tross for den sterke verdiveksten til sjømateksporten så langt i år, kan utfordrende tider imidlertid påvirke utviklingen fremover, sier konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd, Børge Grønbech.

Nøkkeltall fra Norges Sjømatråd viser at verdien av norsk sjømateksport har doblet seg siden 2015. 

Dobling siden 2015 Norges Sjømatråd

– Mens eksportvolumet for viktige arter som laks, torsk, makrell og sild falt i juli, er det høye laksepriser som bidrar mest til den gode julimåneden for sjømateksporten. Samtidig var eksportprisen for en rekke andre arter og produkter rekordhøye i juli måned. For eksempel har klippfisk av torsk og sei og fryst hel torsk og hyse ikke sett så høye priser tidligere, forklarer Grønbech.

– Det er også utfordrende tider for norsk sjømatnæring som påvirkes av høy inflasjon og en sterk kostnadsvekst, samtidig som folk flest får svekket kjøpekraft. I tillegg er logistikken ut til markedene utfordrende flere steder. Dette er faktorer som kan bidra til å påvirke utviklingen for sjømateksporten fremover, poengterer Grønbech.