<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kingfish-anlegg blir 250 millioner dyrere

Fase 2-utvidelsen i Nederland ventes å bli 250 millioner kroner dyrere enn tidligere anslått. Nå vil The Kingfish Company hente penger.

Publisert 16. sep. 2022 kl. 08.49
Oppdatert 16. sep. 2022 klokken 18.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 275 ord
KOSTNADSSMELL: Fase 2-utvidelsen av The Kingfish Companys oppdrettsanlegg i Nederland har blitt mye dyrere enn ventet. Foto: The Kingfish Company

 

I forbindelse med med fremleggelsen av tall for andre kvartal, og gjennomføringen av kapitalmarkedsdag for 2 uker siden, varslet det landbaserte oppdrettsselskapet The Kingfish Company at inflasjonen nå for alvor traff dem også.

Selskapet satser på oppdrett av den tropiske arten yellowtail kingfish, ved selskapets anlegg i Nederland, og er i prosessen med å ferdigstille fase 2-utvidelsen av anlegget som etter planen vil ta selskapet til et årlig produksjonsvolum på 3.500 tonn.

«De siste 1,5 årene har vi klart å unngå store kostnadsoverskridelser og vi har holdt oss innenfor budsjettet. Men gitt den gjeldende situasjonen vi er i, med inflasjon og forstyrrelser i tilbudskjedene, så venter vi betydelige ekstra kostnader, og mulige forsinkelser for det gjenværende arbeidet», uttalte ledelsen under kapitalmarkedsdagen.

Fredag varslet selskapet at spådommene hadde blitt sanne. Det ventes nå at investeringene i anlegget vil lande på 87 millioner euro, fra tidligere anslag om 62 millioner. Det tilsvarer en kostnadssmell på om lag 250 millioner kroner.

Varsler emisjon

The Kingfish Company varsler samtidig at det vil ha behov for mer finansiering, og opplyser at det er i dialog med investorer om en mulig emisjon i området 30 til 35 millioner euro.

Selskapet venter at den friske kapitalen, sammen med eksisterende og nye kredittfasiliteter samt tilgjengelige kontanter, vil være nok til å finansiere resten av fase 2-utvidelsen, heter det i meldingen.

Eksisterende aksjonærer, deriblant Witzøe-kontrollerte Kverva Finans, Creadev International SAS og Rabo Investments har signalisert at de vil delta i emisjonen.

Fase 2-produksjonen forventes å starte i fjerde kvartal, og selskapet opplyser at etterspørselen etter yellowtail overgår produksjonskapasiteten i alle størrelser, og at det ikke er i stand til å betjene nye kunder fullt ut før fase 2-produksjonen har startet.