<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Mowi dropper kjøp etter skattebombe

Mowi kaster seg inn i rekken av selskaper som nå hever tidligere kjøp av laksekapasitet til fastpris før auksjonsrunden.

Publisert 4. okt. 2022 kl. 07.08
Oppdatert 4. okt. 2022 klokken 16.19
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 170 ord
MOWI-SJEF: Ivan Vindheim. Foto: Iván Kverme

MOWI

Samme dag som regjeringen la frem forslaget om ny grunnrenteskatt på 40 prosent for oppdrettsnæringen, var Grieg Seafood blant de første til å annonsere at det setter planlagte investeringer på vent inntil videre.

Kort tid etter haglet det inn med andre selskaper som gjør det samme, i tillegg til selskaper som nå hever tidligere inngåtte kjøp av kapasitetsvekst til fastpris før trafikklysauksjonen.

Så langt har både SalMar og Lerøy Seafood annonsert at de hever kjøp. Tirsdag annonserte oppdrettsgiganten Mowi at det gjør det samme. Ifølge en børsmelding er det for Mowi totalt snakk om 914 tonn maksimal tillatt biomasse (MTB) til et samlet vederlag på 183 millioner kroner.

«Videre oppfordrer Mowi regjeringen til å revurdere forslaget om grunnrenteskatt. Havbruksnæringen er en fremtidsnæring vi som nasjon ønsker at skal vokse og det forelagte skatteforslaget påvirker investeringsevnen og viljen svært negativt», skriver oppdrettsselskapet.

Selskapet påpeker at en skattesats på 62 prosent vil stanse vesentlige investeringer langs hele kysten som ikke bare vil føre til færre arbeidsplasser lokalt, men også overføring av verdier fra kystsamfunnene til sentrale strøk.