<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Betydelig svakere enn ventet fra Grieg Seafood

Grieg Seafood fikk et operasjonelt driftsresultat på 145 millioner kroner i tredje kvartal. Det var lavere enn hva analytikerne ventet på forhånd.

Publisert 11. nov. 2022 kl. 06.01
Oppdatert 11. nov. 2022 klokken 07.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 406 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood. Foto: Ivan Kverme

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.00

Oppdrettsselskapet Grieg Seafood leverte et operasjonelt driftsresultat på 145 millioner kroner i tredje kvartal, som er en nedgang fra 149 millioner kroner i samme kvartal foregående år.

Det operasjonelle driftsresultatet ble noe lavere enn hva analytikerne ventet på forhånd. Ifølge Infront-konsensus lå forventningene på 162 millioner kroner i tredje kvartal.

Grieg Seafood skriver at resultatene i virksomhetene i Rogaland og Finnmark ble positivt påvirket av høy superior-andel, men delvis veid ned av fastpriskontrakter, slaktetidspunkt, i tillegg til lavere slaktevekter i Finnmark.

Kostnadene i Norge steg fra 42,7 kroner pr. kilo i andre kvartal til 49,8 kroner pr. kilo i tredje kvartal. Det er på linje med forventningene, og som et resultat av kostnadsinflasjon, skriver Grieg Sefood.

«Produksjonen i kvartalet ble hemmet av ufordelaktige biologiske forhold i begge regioner, som vil påvirke de totale slaktevolumene for i år. Produksjonen har bedret seg noe så langt i fjerde kvartal», skriver selskapet.

Bunnlinjen med ble mye svakere enn ventet, og endte på negative 279 millioner kroner, mot analytikernes forventninger om et nettoresultat på 107 millioner.

Grieg Seafood

 

(Mill. kr) 3.kv/22 3.kv/21
Driftsinntekter 1.709 1.303
Operasjonelt driftsresultat 145 149
Resultat før skatt −402 209
Resultat etter skatt −279 148

– Utfordrende

– Selv om markedet og etterspørselen etter laks var sesongmessig sterk så ble tredje kvartal noe utfordrende. Våre oppdrettsvirksomheter ble påvirket av ufordelaktige vekstforhold, samt press fra lakselus i Rogaland og Finnmark, i tillegg til algeoppblomstringer i British Columbia, sier konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood i forbindelse med tallslippet.

– Etter å ha innført bedrende tiltak har produksjonen bedret seg og ventes å være stabil i alle regioner i fjerde kvartal, sier han.

Grieg Seafood ventet i utgangspunktet et slaktevolum på 90.000 tonn i år, men skrudde dette ned til 87.000 tonn forrige kvartal. Selskapet kutter nå videre i forventningene og ser for seg et totalt slaktevolum i 2022 på 81.000 tonn.

I fjerde kvartal venter Grieg Seafood et slaktevolum på 17.500 tonn, mens det i 2023 ventes et slaktevolum på 87.000 tonn.

Selskapet skriver at det ventes at den generelle kostnadsinflasjonen, og spesielt høye fôrpriser vil fortsette å påvirke oppdrettskostnadene i det korte til mellomlange bildet.

Grieg Seafood målsetter seg en andel fastpriskontrakter på mellom 20 og 50 prosent for året. Estimert kontraktsandel for den norske driften er 32 prosent i fjerde kvartal, og 23 prosent for hele året, opplyses det.

Oppdrettsselskapet har som flere andre valgt å fryse investeringer i Norge som følge av den foreslåtte lakseskatten. Totalt er det satt investeringer for 2,3 milliarder kroner på vent, inntill et endelig forslag til grunnrenteskatt foreleligger, heter det.