<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venstre vil utsette lakseskatten

Venstre vil utsette lakseskatten til 2024, og legger frem en fempunktsplan for hvordan regjeringen skal komme seg ut av kaoset.

    Publisert 11. nov. 2022 kl. 07.25
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 343 ord
    ALVORLIG: – Regjeringens arrogante måte å behandle havbruksnæringen på, er alvorlig for kyst-Norge, sier Alfred Bjørlo. Foto: NTB

    Kritikken rundt den foreslåtte grunnrenteskatten for norsk havbruk har haglet, hvor næringen har varslet både investeringsstans og permitteringer.

    Fredag tar Venstre til ordet for å utsette lakseskatten til 2024, samtidig som partiets næringspolitiske talsperson Alfred Bjørlo legger frem en fempunktsplan med alternativer til det regjeringen har lagt frem.

    – Regjeringens arrogante måte å behandle havbruksnæringen på, er alvorlig for kyst-Norge. Venstre er villige til å være med å finne en bred løsning for havbruksskatt som kan berge verdiskaping og bosetting langs kysten ut av kaoset regjeringen har skapt, men med klare krav til regjeringen, sier Bjørlo i en pressemelding fredag.

    Venstres fem punkter er som følgende:

    • Forslaget om å beregne grunnrenteskatt ut fra spotpris (normpris), legges dødt. Skatt må beregnes ut fra reell salgspris.
    • Innføring av grunnrenteskatt-beregning utsettes fra 2023 til 2024. Da blir det en reell høringsprosess før skatten innføres, ikke bare en skinnprosess.
    • Høyere produksjonsavgift i 2023 innføres som foreslått av regjeringen.
    • Skattetrykket på de små, familieeide oppdrettselskapene må reduseres for å unngå «salg av kyst-Norge». Venstre sier nei til regjeringens forslag om kraftig skjerpet verdifastsetting på beregning av formueskatt og skjerpet utbytteskatt.
    • Et nytt skatteregime fra 2024 må ta mer hensyn til natur, klima og dyrevelferd.

    Vil ha bredt forlik

    Bjørlo sier videre at Venstre er innstilt på å være en del av et bredt politisk forlik våren 2023 om fremtidig lakseskatt, inkludert innføring av grunnrente sett i sammenheng med allerede innført produksjonsavgift.

    – Men da må regjeringen forstå alvoret for kyst-Norge i situasjonen vi nå er oppe i, ikke bare føyse deg vekk og latterliggjøre enkeltpersoner i næringen, sier han.

    - Fiskeri og havbruk er vår største fornybare eksportnæring, og avgjørende for bosetting og vekst i store deler av kyst-Norge. Nå opplever vi storstilte kutt i investeringsplaner, permitteringer og aktivitetskutt i bedrifter langs hele kysten på grunn av regjeringens overraskelses-angrep på havbruksnæringen. 

    – Det er ikke bare et problem for selskapene som rammes, det er et problem for hele kyst-Norge. Da må regjeringen heller legge til side fromme ønsker om billigere ferjer og flere fylkeskommuner - nå handler det om å ta vare på verdiskapingen og jobbene til folk på kysten, sier Bjørlo.