<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SalMar permitterer 851 ansatte

SalMar legger ikke skjul på at permitteringsvarselet i hovedsak skyldes regjeringens forslag til ny lakseskatt. Vanskelig å forsikre seg mot politisk risiko, mener selskapet.

    Publisert 14. nov. 2022 kl. 10.32
    Oppdatert 14. nov. 2022 klokken 13.54
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 576 ord
    PERMITTERER: SalMar, ledet av Frode Arntsen. Foto: Iván Kverme

     

    SalMar har i dag sendt varsel om permittering til 851 medarbeidere ved sine prosesseringsanlegg på Frøya og Senja, går det frem av en pressemelding.

    Selskapet legger ikke skjul på at permitteringsvarselet i hovedsak skyldes regjeringens forslag til ny lakseskatt som «har ødelagt markedet for langsiktige fastpriskontrakter.»

    «Slike kontrakter er vanlige å inngå i god tid før leveranser og er helt nødvendige med tanke på å fylle anleggene med nok bearbeidingsaktivitet», heter det.

    – Tredobler skatten

    Regjeringens forslag, hvis det blir vedtatt, innebærer ifølge SalMar en tredobling av skatten på produksjon av laks i Norge. 

    «Skattbar inntekt som grunnlag for den nye skatten skal være en «spotpris» på helfisk, noe som kan avvike vesentlig fra faktisk realisert salgspris på en variert produkt- og kontraktsportefølje», skriver selskapet.

    696 av de berørte er tilknyttet videreforedlingen ved de to anleggene, mens resten er tilknyttet slakteriet på InnovaMar på Frøya. Sistnevnte skyldes normale svingninger og lavere slaktevolum i vintermånedene. 

    «Begrensede permitteringer knyttet til slaktevolum har vært normalen i mange år», skriver selskapet.

    – Dramatiske nyheter

    En oversikt fra Sjømat Norge omtalt av Finansavisen i forrige uke viste at deres medlemmer frem til da hadde varslet stans i investeringer på 35 milliarder kroner.

    DRAMATISKE NYHETER: Sjømat Norge-direktør Geir Ove Ystmark. Foto: NTB

    – Dette er dramatiske nyheter, men dessverre også en varslet konsekvens av de mange utfordringene i regjeringens skatteforslag på havbruk, sier bransjeorganisasjonens administrerende direktør Geir Ove Ystmark i en kommentar mandag.

    Han gjentar at havbruksnæringen har både vilje og evne til å bidra med mer skatt til fellesskapet. 

    – Det vi ber om, er at innføringstidspunktet for en ny skatt må flyttes fra 2023 til 2024, slik at man har tid til å gjennomføre en ordentlig konsekvensutredning av forslaget. Vi kan ikke tenke oss at regjeringen vil sitte stille og se på at folk blir permittert langs kysten, fortsetter Ystmark.

    – Vi håper og forventer at finansministeren, fiskeriministeren og statsministeren nå tar grep for å sikre at vi får en ryddig og grundig prosess som resulterer i stabile rammevilkår for havbruket, leverandørnæringen og alle som rammes av den usikkerheten vi nå står i, legger han til.

    Gjelder i et halvt år

    SalMar understreker at man vil gjøre sitt ytterste for å finne avhjelpende tiltak, som eksempelvis vedlikehold, kompetansebygging og mulighet for delvis beskjeftigelse ved andre avdelinger i selskapet. 

    «Det vil derfor ikke være 851 av våre medarbeidere som blir permittert samtidig. Men i en situasjon hvor man ikke får inngått fastpriskontrakter for bearbeiding, er det heller ikke mulig å drive foredling. Politisk risiko er det vanskelig å forsikre seg imot», heter det.

    REAGERER: Næringspolitisk talsperson i Frp, Sivert Bjørnstad. Foto: NTB

    De varslede permitteringene gjelder for perioden 1. januar til 30. juni 2023, og omfatter 748 ansatte ved InnovaMar på Frøya, og 103 ansatte ved InnovaNor på Senja.

    – Rammer helt vanlige arbeidsfolk

    – Nå begynner vi dessverre å se de alvorlige konsekvensene av forslaget. Dette rammer helt vanlige arbeidsfolk, sier næringspolitisk talsperson for FrP, Sivert Bjørnstad, i en kommentar.

    Han mener påstander om at permitteringsvarsler er «sabelrasling» blir helt absurde.

    – Sannheten er at regjeringen gjennom flere forslag har gjort havbruksnæringen mindre lønnsom, sørget for usikkerhet og presset den reelle skatten for næringen langt over 80 prosent, fortsetter Bjørnstad.

    Ifølge FrP-politikeren er det er helt åpenbart at regjeringen mangler helt grunnleggende kunnskaper om hvordan havbruksnæringen fungerer. 

    – Man risikerer ikke bare permitteringer slik som hos Lerøy og SalMar, men i verste fall oppsigelser og nedskaleringer, sier han.