<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svakere enn ventet fra Lerøy Seafood

Lerøy Seafood fikk et operasjonelt driftsresultat på 831 millioner kroner i tredje kvartal. Det var litt svakere enn hva analytikerne ventet.

Publisert 15. nov. 2022 kl. 06.32
Oppdatert 15. nov. 2022 klokken 07.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 360 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood. Foto: Eivind Yggeseth

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8.00

Oppdrettsselskapet Lerøy Seafood leverte et operasjonelt driftsresultat på 831 millioner kroner i tredje kvartal, mot 579 millioner kroner i samme periode foregående år.

Resultatet nådde såvidt ikke opp til analytikernes forventninger. Ifølge Infront-konsensus var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 864 millioner kroner.

Lerøy Seafood skriver at sterk etterspørsel etter sjømat, herunder vesentlig bedre prisoppnåelse for konsernets hovedprodukter er den viktigste årsaken til forbedret inntjening sammenlignet mot tilsvarende periode i fjor.

Selskapet hadde driftsinntekter på 7.441 millioner kroner i kvartalet, mot 6.325 millioner kroner i samme kvartal foregående år.

I en oppdatering tidligere i oktober la selskapet frem at det fikk et slaktevolum på 56.200 tonn laks og ørret, mens i segmentet Villfangst utgjorde fangsvolumene 14.900 tonn.

Lerøy Seafood

 

(Mill. kr) 3.kv/22 3.kv/21
Driftsinntekter 7.441 6.325
Operasjonelt driftsresultat 831 579
Resultat før skatt 790 350
Resultat etter skatt 599 274

Kutter forventningene

Fra før har Lerøy Seafood kommunisert et ventet slaktevolum på 203.000 tonn laks og ørret i år. Det reduseres nå med 5.000 tonn.

– Tilveksten i havbruk gjennom tredje kvartal og starten av fjerde kvartal har vært noe svakere enn ventet, og som følge av dette er forventningen om slaktevolum redusert 5.000 tonn i 2022, sier konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood i forbindelse med tallslippet.

Lerøy legger samtidig frem guiding om et slaktevolum på 202.000 tonn i 2023.

Selskapet skriver videre at inflasjonen i økonomien påvirker kostnadsutviklingen, og i segmentet Villfangst preges kostnadsutviklingen av økte bunkerskostnader.

Kritiserer lakseskatt

Lerøy Seafood varslet forrige uke at det har sendt permitteringsvarsel til 339 ansatte som jobber med fiskeforedling. Selskapet la skylden på regjeringens mye omtalte skatteforslag for havbruk, og hvordan bruken av normpris i skatteforslaget har ført til at markedet for fastpriskontrakter ikke lenger fungerer.

«Lerøy, med en helintegrert verdikjede, opplever at forslaget inneholder betydelige svakheter som er preget av manglende innsikt i næringens komplekse verdikjede. Forslaget påvirker allerede Lerøys daglige operasjon vesentlig negativt, og vil ha betydelige langsiktige negative konsekvenser for Lerøy og næringen», skriver selskapet.

– Det medfører stor usikkerhet, brudd på tillit og ikke minst et forslag som mangler tilstrekkelig innsikt i næringens dynamikk. Konsekvensene er svært alvorlige for Lerøy og våre ansatte, og vår forventning er at implementering av forslaget utsettes slik at en grundig høringsrunde kan gjennomføres med påfølgende behandling og brede forlik i Stortinget, sier Beltestad.