<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

NASA-sonde i nærkontakt med Jupiter

Romsonden Juno, som går i bane rundt Jupiter, passerte lørdag bare 4.200 kilometer fra den enorme gassplaneten.

  Publisert 28. aug. 2016 kl. 07.17
  Oppdatert 28. aug. 2016 klokken 07.18
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 182 ord
  Foto: REUTERS/NASA/Handout via Reuters.

  Aldri før har et romfartøy vært tettere opptil solsystemets største planet.Passeringen skjedde like før klokka 15 norsk tid. Juno-sonden har en hastighet på 208.000 kilometer i timen.Det er første gang Junos åtte vitenskapelige instrumenter og kamera er slått på, og dette markerer dermed starten på sondens vitenskapelige oppdrag, skriver den amerikanske romadministrasjonen NASA i en melding på sine nettsider.– Dette er vår første mulighet til å virkelig få en nær kikk på kongen av vårt solsystem, for å finne ut hvordan han fungerer, sier Scott Bolton, sjefforsker i Juno-prosjektet.Juno passerte tett forbi Jupiter for første gang tidlig i forrige måned, etter en ferd fra jorda som har tatt nesten fem år. Alle sondens instrumenter var imidlertid slått av for å ikke forstyrre prosessen med posisjonering i det den gikk inn i bane.Juno skal nå undersøke hva planeten består av, granske dens magnetiske felt og gjøre en rekke andre målinger. Forskerne håper å finne ut mer om stormene i Jupiters atmosfære og om den har en fast kjerne eller består av gass tvers igjennom.De første bildene fra passeringen kan ventes neste uke, ifølge NASA.