<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hevder kvantedatamaskiner kan bryte dagens kryptering

Et sveitsisk selskap skal ha avdekket et alvorlig sikkerhetshull i dagens datakryptering ved bruk av kvantedatamaskiner, skriver Bloomberg.

Publisert 7. feb. 2021 kl. 11.39
Oppdatert 7. feb. 2021 klokken 14.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 346 ord
KVANTEDATA: Et sveitsisk selskap hevder at kvantedatamaskiner kan bryte dagens datakryptering. Her fra IBMs replikamodell av sin prototype Q System One, vist frem i 2019. Foto: Dreamstime

Kvantedatamaskiner har lenge vært en stor bekymring for sikkerhetseksperter, der en datamaskin som bruker kvantemekanikk i sine beregninger i teorien skal kunne bli så rask at den enkelt kan bryte igjennom kryptert informasjon.

Ifølge Bloomberg har det sveitsiske selskapet Terra Quantum AG nå uttalt at det har gjort et gjennombrudd ved å vise at kvantemaskiner kan avdekke sårbarheter i krypteringsstandarder vi bruker i dag.

Rapporten er ikke publisert enda, og informasjonen er basert på selskapets egne uttalelser.

Selskapet hevder at det har funnet en alvorlig svakhet som setter internettdata, banktransaksjoner og epostkorrespondanse i fare, og at det som tidligere har blitt sett på som ubrytelig kryptering nå kan brytes ved bruk av kvantedatamaskiner.

Svakheten skal kunne gi enorme konsekvenser for verdens største teknologiselskaper som Google, Microsoft og IBM, mener selskapet selv.

Andre dataeksperter mener imidlertid at selskapet må vente med å erklære et større gjennombrudd før rapporten blir offentliggjort og gjennomgått av tredjeparter.

Tilpasser seg

Bloomberg viser til korrespondanse med IBM, som skriver at selskapet har jobbet med å tilpasse seg kvantedatamaskiner i over 20 år.

«Dette er grunnen til at National Institute of Science & Technology (NIST) har holdt en konkurranse for å utvikle en ny kvantesikker kryptostandard,» skriver IBM-talsmann Christopher Sciacca i en epost til Bloomberg.

Også Microsoft skal jobbe med å tilpasse seg kvantedatamaskiner. Googles Alphabet har ifølge Bloomberg unnlatt å uttale seg om saken, men det er kjent at selskapet tidligere har utført eksperimenter med kvantedatamaskiner.

«Tusen andre måter kan bli funnet»

Toppsjef Markus Pflitsch i Terra Quantum uttalte ifølge avisen at informasjon som i dag virker kvantesikker, slett ikke er kvantesikker allikevel.

– Vi kan bevise og har allerede bevist at det ikke er sikkert, men hackbart, sier Pflitsch.

Bloomberg viser også til den anerkjente fysikeren Valerii Vinokur, som skal ha sagt at teamet til Terra Quantum gjorde oppdagelsen etter å ha funnet ut hvordan man kan invertere det som kalles en «hash-funksjon», en matematisk algoritme som konverterer en melding eller del av data til en numerisk verdi. 

Vinokur uttalte at «det som en gang ble antatt ubrytelig ikke eksisterer lenger,» og la til at funnet «betyr at tusen andre måter kan bli funnet snart.»