<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skal 40-doble omsetningen

Distruptive Technologies med Aksel Lund Svindal på eiersiden skal øke omsetningen fra 20 til 800 millioner kroner innen 2025. Nå sikter sensorselskapet mot børs til milliardprising.

Publisert 14. mars 2021 kl. 20.58
Oppdatert 16. mars 2021 klokken 12.38
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 909 ord
SUKSESSINVESTOR: Aksel Lund Svindal har truffet blink med tidligfaseinvestering i Pexip, Airthings og Skitude. Nå går snart Distruptive Technologies på børs. Foto: Iván Kverme

I 2013 startet gründer Erik Fossum Færevaag opp Distruptive Technologies hvor forretningsideen var å lage verdens minste trådløse sensor, som skal kommunisere med skyen via en basesituasjon.

Med på eiersiden finner man blant andre suksessgründer Geir Førre, Ubon Partners, Tor Dagfinn Veen og Aksel Lund Svindal, som også er styremedlem.

– Jeg møtte Erik for første gang våren 2015 og ble imponert over hans store ambisjoner. Han hadde en tydelig plan for hvordan Distruptive Technologies skulle bli best på robusthet, batterikapasitet og størrelse. På det tidspunktet kunne jeg ikke verifisere teknologien og jeg måtte bare stole på menneskene. Sånn sett var risikoen veldig høy, sier Aksel Lund Svindal og fortsetter:

– Jeg er kanskje litt i overkant offensiv når det gjelder utfordringer og risiko, men det må til hvis man ønsker å bli med på noe stort.

Jeg er kanskje litt i overkant offensiv når det gjelder utfordringer og risiko
Aksel Lund Svindal

Skalerer opp

Snaut seks år etter Lund Svindals inntreden har Distruptive Technologies ferdigutviklet en sensor på størrelse med et frimerke som har 15 års batterilevetid.

– Disse sensorene gjør det mulig å plassere datapunkter rundt i den virkelig verden, som gir beskjed om en dør åpnes eller lukkes, om en transformator begynner å bli varm eller om et kjøleskap for medisinsk utstyr har feil temperatur. Markedet er enormt og vi estimerer det til rundt 400 milliarder kroner, sier gründer Erik Fossum Færevaag, og utdyper:

– Softwaresystemene som brukes i dag er helt blind for for den virkelige verden og vet ikke hva som skjer. Timingen er perfekt og vi har forstått go-to-market strategien. Nå skalerer vi opp gjennom partnere og vi har allerede installert 100.000 sensorer.

BØRSKLARE: Daglig leder Bengt-Johannes Lundberg (t.h.) og gründer Erik Fossum Færevaag i Distruptive Technologies satser på sensorteknologi. Foto: Distruptive Technologies

Børsklare

Ambisjonene er store og innen 2025 har Distruptive Technologies mål om en omsetning på 800 millioner kroner. I fjor var omsetningen til sammenligning på 20 millioner kroner.

– Det blir ingen lett reise, men det er viktig å tenke stort hvis man skal lykkes. I styrerommet finner du en veldig kompetent gjeng med Geir Førre, Ubon Partners og TD Veen. Vi har alle forutsetninger for å lykkes. Hvis Erik er utøveren finner du et veldig godt team bak, sier Lund Svindal.

For å realisere vekstambisjonene har Distruptive Tecnhologies planer om å gjøre en notering på Euronext Growth i løpet av året. 

– Hvor mye kapital skal dere hente og hva blir prisingen?

– Vi skal hente mye kapital, men et eksakt beløp er ikke fastsatt enda. Prisingen kan jeg foreløpig ikke kommentere, sier Fossum Færevaag.

I en emisjon i starten av 2019 ble Distruptive Technologies verdsatt til nesten 900 millioner kroner, og etter det Finansavisen erfarer blir prisingen betydelig høyere nå.

– Lykkes man med å bygge opp hardware infrastruktur vil prisingen potensielt bli enorm, sier han.

Lykkes man med å bygge opp hardware infrastruktur vil prisingen potensielt bli enorm
Erik Fossum Færevaag, gründer

Effektivisering

I desember i fjor etablerte Distruptive Technologies et partnerprogram og selskapet har allerede sikret 24 partnere, som blant andre omfatter JLL, ISS, GMS og Verizon.

– Sensorer er et massivt volumspill og vi ønsker å selge milliarder av sensorer, sier gründeren.

Salgsavdelingen til Distruptive Technologies fokuserer nå på kunder innenfor Facility management, som er drift av bygg.

– Vasking av toaletter gjøres flere ganger om dagen i et bygg. Ved å telle hvor mange ganger døren er blitt åpnet eller lukket, går det an å tilpasse vaskingen. Kunden kan øke tjenestekvaliteten noe voldsomt, samtidig som de sparer penger, sier Lund Svindal, og fortsetter:

– For meg er data det samme som fakta. Med sensorløsningene til Distruptive Technologies skal det ikke lenger være behov for å gjette på tingenes tilstand.

Måtte tenke nytt

Disruptive Technologies samarbeider tett med Sidewalk Labs, som er et innovasjonsselskap i Google-systemet. Hensikten med samarbeidet er å utvikle fremtidens smarte byer.

– Google handler om behandling av data. Et av deres store satsingsfelt er Sidewalk Labs. At Distruptive Technologies har et så omfattende samarbeid med dem sier det meste om teknologien til selskapet, sier Lund Svindal.

– Vi har et svært godt samarbeid med Sidewalk Labs, som har full oversikt over teknologiene som finnes og hva som er på tegnebordene over hele verden med sin Google-tilknytning. Her har vi mye spennende på agendaen fremover. Entusiasmen er stor på begge sider og slike partnerskap er helt avgjørende for vekststrategien vår. I tillegg til Sidewalk Labs, så jobber også med en rekke andre store aktører som vi ikke kan gå offentlig ut med, sier gründeren. 

Veien har imidlertid ikke bare gått oppover, og i 2019 var det store utskiftninger i toppledelsen og halve arbeidsstokken måtte finne seg en ny jobb. Selskapet hadde bommet med salgsstrategien og gått altfor bredt ut.

– Vi har hatt mange søvnløse netter og det har vært et veldig tøft utviklingsløp. Nå fokuserer vi på færre forretningsområder og det har fungert bra så langt, sier Fossum Færevaag.

ESG-case

Blant aksjeinvestorer er det få ting som er mer hot enn ESG (miljø, samfunnsansvar og eierstyring) om dagen. Aksjer som har en god ESG-profil får gjerne veldig høy prising.

Da Erik Fossum Færevaag og Aksel Lund Svindal snakket sammen for første gang i 2015 var ikke bærekraft et tema.

– Hvis Microsoft skal leie et bygg i Norge kan de ikke leie hva som helst. Microsoft trenger krav til sertifiseringer og data på CO2 avtrykk. Det holder ikke lengre å si at man er bærekraftig og nå kreves det dokumentasjon, sier Lund Svindal, og utdyper:

– Jeg kan si at jeg kjørte fort utfor, men man må kunne dokumentere det for å få medalje. I dette tilfellet er tiden datapunkter vi leverer, som gir dokumentasjon for imøtekomme kravene til miljøsertifisering.