<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina-giganter har falt 520 mrd. på tre dager

Fire Kina-giganter har gått på enorme tap etter frykt for avnotering i USA.

Publisert 26. mars 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 256 ord
STUP: Jack Ma, grunnlegger av Alibaba Group, har sett aksjene stupe de siste dagene. Foto: Reuters

Da Asia-børsene stengte fredag har markedsverdien på Alibaba, JD.com, Baidu og Netease falt mer enn 60 milliarder dollar, eller 520 milliarder kroner. Og det på bare tre dager.

Tallene er basert på CNBC-utregninger med data fra Refinitiv Eikon.

Tapene har kommet som følge av frykt for avnotering på den amerikanske børsen. Som om ikke det var nok møter de kinesiske tech-gigantene nå også motgang i eget hjemland etter at kinesiske myndigheter nå ønsker å regulere sektoren og få større kontroll.

  • Alibaba: Falt 303,1 milliarder Hongkong-dollar
  • Baidu: Falt 107,5 milliarder Hongkong-dollar
  • JD.com: Falt 30,67 milliarder Hongkong-dollar
  • Netease: Falt 27,3 milliarder Hongkong-dollar

Onsdag besluttet det amerikanske finanstilsynet, Securities and Exchange Commission (SEC), å vedta en lov som truer med å fjerne selskaper fra Wall Street som ikke samsvarer med amerikansk revisjonsstandard. 

Tiltaket har fått navnet «Holding Foreign Companies Accountable Act». Loven ble innført av Trump-administrasjonen.

Selskapene som er børsnotert i USA må heretter «følge amerikansk revisjon, bevise at de ikke er eid eller kontrollert av en fremmed myndighet og oppgi navnene til styremedlemmer som er myndighetspersoner i det kinesiske kommunistpartiet», heter det i en melding fra SEC onsdag.

Beijing ønsker nå å også å ta større kontroll over tech-sektoren i Kina. Tencent har vært i prat med kinesiske myndigheter for å la dem få innsyn i selskapet, og Jack Mas Ant Group – som ville børsnoteres i det som skulle bli historiens største notering  endte opp med å bli stoppet av Kina.

Den gang forsøkte Ma desperat å redde noteringen , men klarte det ikke. Nå er han imidlertid inne i varmen igjen blant kinesiske myndigheter etter positiv bemerkning fra Kinas president Xi Jinping