<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Huawei lanserer sitt eget operativsystem

Onsdag klokken 14 lanserer kinesiske Huawei sitt eget operativsystem HarmonyOS etter å ha mistet tilgang til Googles Android-system og dets apper.

  Publisert 2. juni 2021 kl. 13.05
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 195 ord
  SISTE NYTT FRA HUAWEI: Kunder utenfor en Huawei-butikk i Beijing onsdag, timer før lanseringen av selskapets nye operativsystem. Foto: AP

  Huawei var en gang verdens største mobilprodusent. Selskapet ble i 2018 svartelistet av USA som følge av anklager om spionasje. Svartelistingen innebærer at amerikanske selskaper ikke kan tilby sine tjenester til Huawei.

  I dag er Huawei den sjuende største mobilprodusenten i verden og den tredje største i Kina.

  Med HarmonyOS kan Huawei tilby alternativer til Google. Huawei har laget sin egen appbutikk som har over 120.000 apper, men store utenlandske navn som Instagram, Twitter og Facebook er fraværende.

  Siden Google-apper som Gmail og YouTube ikke finnes, tilbyr Huawei i stedet snarveier til disse tjenestenes nettsteder.

  Tidligere forsøk fra andre aktører på å lage operativsystemer har langt på vei strandet. Eksempler er Microsofts Windows Phone-operativsystem og Samsungs Tizen-operativsystem.

  – Det skal bli interessant å se hvordan HarmonyOS-brukergrensesnittet ser ut, og om det virkelig finnes noen aspekter som gir det et fortrinn for noen brukere. Men jeg holder ikke pusten, sier Bryan Ma, visepresident i markedsanalytikerselskapet IDC.

  En annen analytiker mener at Huaweis operativsystem kan gi nye muligheter ved at Huawei kan distribuere det til andre mobilprodusenter i Kina.

  – HarmonyOS kan bli ganske attraktivt for aktører som ikke har ressursene til å lage sitt eget OS, sier Nicole Peng, visepresident i markedsanalytikerselskapet Canalys.