<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Microsoft dobler investeringen: Bygger to nye norske datasentre

En Equinor-kontrakt fikk Microsoft til å begynne datasenterbygging i Norge. Nå dobler den amerikanske giganten innsatsen takket være stor pågang fra norske bedrifter.

Publisert 28. sep. 2021
Oppdatert 30. sep. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 669 ord

– Vi investerer ganske mye. Det er ikke småtall som skal til for å få til dette, sier Shahzad Rana, teknologidirektør i Microsoft Norge med et hemmelighetsfullt smil.

Selskapet annonserer nå at de dobler datasentersatsingen sin i Norge ved å bygge to store nye anlegg i Oslo-området.

Fra før har selskapet ett i Stavanger- og ett i Oslo-regionen. Den amerikanske IT-giganten vil hverken røpe nøyaktig beliggenhet eller prislapp av sikkerhets- og konkurransehensyn.

– Hva er det som har drevet frem investeringsbeslutningen om å doble, er det pågangen av kunder eller behovet for å lagre mer lokalt i Norge i skytjenestene?

– Ting henger sammen. Markedet har tatt dette til seg og mange vil gjerne ha dataene sine i Norge. I tillegg har man nådd taket her når det kommer til tilgjengelig prosesseringskraft på de eksisterende anleggene vi har, så vi måtte gjøre nye investeringer, sier Rana.

– I tillegg driver kundebehovet dette. Ved å nå kunne etablere såkalte «tilgjengelighetssoner» i Norge, kan vi levere en oppetid på 99,99 prosent, sier Rana videre.

Løftet amerikanerne over terskelen

At Microsoft nå skal sitte med fire store sentre i Norge kom ikke av seg selv. 

– Da vi startet i 2014 hadde ikke Norge god nok infrastruktur til å sette opp et datasenter. Vi hadde rett og slett ikke gode nok fiberlinjer ut av landet, sier Rana og fortsetter: 

– Nå er det gøy å kunne selge Norge der ute i verden. Ingenting av dette var på plass i 2014 fordi vi ikke var konkurransedyktige, men vi jobbet systematisk med dette frem til Microsoft besluttet å etablere seg fysisk her med datasentre i 2018.

En viktig milepæl var nemlig kontrakten Microsoft inngikk med Equinor i 2018, der den norske olje- og energigiganten hadde som forutsetning at de skulle kunne lagre dataene sine fysisk i Norge på Microsofts systemer.

– Equinor var viktig for at vi kommer «over terskelen», men nå er det SMB-markedet som er en viktig driver, sier direktør for datasenterstrategi, Christopher Frenning.

Microsoft er ikke de eneste som bygger datasentre i Norge. Det gjør også konkurrenten Google, samt andre norske og internasjonale aktører.

– Alle er hjertelig velkomne. Det viser at strategien fungerer, sier Rana, med referanse til regjeringens datasenter strategi.

Klyngeeffekt

Rana og direktør for datasenterstrategi, Christopher Frenning, påpeker at investeringen deres ikke bare genererer aktivitet på selve senteret og mer kapasitet for kundene, men også ringvirkninger hos kundene og leverandører.

– Et datasenter i seg selv er bare toppen av isfjellet, sier Rana.

– Våre investeringer i Norge genererer 6.300 arbeidsplasser hos Microsoft, våre partnere og hos kundene direkte. Inkluderer man indirekte effekter er tallet nesten 30.000, sier Frenning og viser til beregninger fra analyseselskapet IDC, gjort for Microsoft.

Christopher Frenning, direktør for datasenterstrategi, Linda Hofstad Helleland (H), distrikts- og digitaliseringsminister, og Shahzad Rana, teknologidirektør. Avbildet i forbindelse med at Microsoft bygger to datasentre til i Norge Foto: Microsoft

Kraftprisen er sentral

Når en aktør som Microsoft skal regne på en slik investering, er det flere elementer som er viktige, men én faktor peker seg ut:

– Vi ser absolutt på strømprisen. Det er én av de største utgiftene vi har, sier Frenning.

Han peker på at Microsoft jobber kontinuerlig med å få ned sitt eget strømforbruk ved å optimalisere styringen av datasentrene.

– Kraftmessig er det også mer effektivt at vi kan fordele kapasitet mellom aktører avhengig av behov gjennom døgnet eller tider på året, fremfor at alle har sitt eget datasenter, fortsetter Frenning.

– Det er nå flere grønne prosjekter innen både teknologi-, olje-, batteri- og industrisektoren som alle etterspør mer kraft til sine løsninger. Hva sier du som politiker til de som mener man heller burde prioritere andre sektorer?

– Det er ingen tvil om at vi generelt trenger ny kraft fremover i Norge, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Hun peker på at regjeringen akkurat har satt ned et utvalg som skal se på ressursutnyttelsen i det norske kraftsystemet, evaluere hvordan vi kan få et nettsystem som fungerer mer optimalt og korte ned konsesjonsbehandlingen.

– Men vi kan ikke sette de ulike aktørene opp mot hverandre. Skal vi lykkes, er vi helt avhengig av dette, sier Hofstad Helleland.